Valheiden verkko (HS 21.01.2022)

📅 2022-08-03T11:02:12.190Z
👁️ 50 katselukertaa
🔓 Julkinen


Valheiden verkko (HS 21.01.2022)

Koronarokotteiden vastaista valheellista propagandaa levitetään Suomessa ahkerasti: sosiaalisessa mediassa, keskustelupalstoilla, podcasteissa ja mielenosoituksissa. Nyt selvitti, millainen Suomen rokotevastainen verkosto on – ketkä disinformaatiota levittävät, missä ja miksi.

Jose Riikonen
2:00 | Päivitetty 12:23

Pieneltä lavalta kuuluu räppäämistä: ”Mitä jos onkin niin, että kaikki tämä on osa jotain paljon suurempaa...” Ihmiset alkavat hytkyä musiikin tahtiin Rautatientorilla marraskuun lopun illassa. Silmämääräisesti porukkaa on muutama sata. Tuulee ja pakastaa, mutta täällä näyttää olevan lämmin henki. Yleisössä näkyy kyltti, jossa lukee ”freedom over fear”. Tunnelma on kuin festareilla: musiikki soi, ja lavalla pidetään palopuheita vapauden puolesta: ”Kun mä sanon ’vapauden’, te sanotte ’rakastajia’”.

”Vapauden!”

”Rakastajia!”

Paikalla on paljon nuoria aikuisia. On lapsia vanhempiensa kanssa ja on keski-ikäistä kansaa. Manifestoidaan yhteenkuuluvuuden tunnetta: ”On joskus ollu yksinäisyyden tunne näiden ajatusten kanssa kaiken tän hulluuden keskellä, mutta kun tuun tänne, täällä otetaan myötätunnolla vastaan ja ollaan läsnä”, eräs puhuja sanoo lavalla. Jokin on kuitenkin toisin kuin perusfestareilla. Yleisössä näkyy esimerkiksi paljon Suomen lippuja. Eräs henkilö on pukeutunut kokonaan folioon. Näkyy lippu, jossa lukee ”Jeesus pelastaa”. Pakettiautoon on laitettu koko kyljen kokoinen kangas, joka kertoo: ”lapsemme eivät ole koe-eläimiä”. Joku yleisössä karjaisee n-sanan. Sitten lavalle nousee taas puhuja, joka sanoo: ”poltetaan EU-lippuja, eiks je?”, ja yleisö intoutuu huutoon.

Käynnissä ovat WWD 5.0 eli World Wide Demonstrationin suurkulkueen loppubileet. Tämä on rokotevastainen tapahtuma, jolla on agenda: taistellaan ”mätää eliittiä” vastaan, jolla on kansalaisten varalle pahoja suunnitelmia.

Rokotevastaisuus ei ole uusi asia. Jo ennen koronapandemiaa Suomessa on ollut yhteisöjä, jotka suhtautuivat epäilevästi perinteisen rokotusohjelman rokotteisiin. Näitä yhteisöjä on esimerkiksi ruotsinkielisellä Pohjanmaalla: HS teki jo vuonna 2016 reportaasin Pietarsaaren rokotevastaisesta liikehdinnästä. Nyt tilanne on kuitenkin erilainen kuin aiemmin, sanoo Helsingin Yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen. ”Aiemmin rokotteet eivät olleet samalla tavalla akuutti asia. Nyt on tietynlainen hädän tuntu”, Pyrhönen sanoo. Kysymys on Pyrhösen mukaan kriisin performanssista, jossa rokotevastaiset luovat kuvan akuutista uhasta, johon täytyy puuttua kiireellisesti. Se on yleinen salaliittoteoreetikoiden ja populistien käyttämä retorinen tapa.

Viime vuoden alussa koronavirusrokotukset alkoivat laajasti ympäri maailmaa. Niihin liittyvät salaliittoteoriat levisivät niin ikään pitkin vuotta. Jakolinja rokotettujen ja rokotevastaisten välillä on syventynyt, tunteet ovat kuumenneet ja netin keskustelupalstoilla sekä sosiaalisessa mediassa käytetään aggressiivista kieltä. Tosielämän väkivallaltakaan ei rokotekiistassa olla vältytty. Ei edes Suomessa: esimerkiksi marraskuussa Helsingin Kalliossa ihmistä lyötiin puukolla kasvoihin ja toista ihmistä lyötiin nyrkeillä. Poliisi epäilee, että rikosten syinä oli erimielisyys koronarokotteista.

Ylikomisario Jari Taponen twiittasi hiljattain, että Helsingin poliisin tietoon tuli vuonna 2021 yhteensä 14 väkivaltaiseksi ekstremismiksi luokiteltavaa rikosta, joista 3 liittyi koronarajoitusten vastustamiseen:

Vuonna 2021 @HelsinkiPoliisi tietoon tuli 14 väkivaltaiseksi ekstremismiksi luokiteltavaa rikosta. 11 liittyi äärioikeiston tekemisiin ja 3 koronarajoitusten vastustamiseen:

5 pahoinpitelyä
4 laitonta uhkausta
5 kiihottamista kansanryhmää vastaan #väkivaltainenekstremismi
— Jari Taponen (@JariTaponen) 18. tammikuuta 2022

Kalevi Korento on helsinkiläinen eläkkeellä oleva tutkija-analyytikko. Nyt hän puhuu videolla koronarokotteista. Hänen mukaansa koronarokotteissa on kysymys kansanmurhasta ja että joka ainoa, joka on saanut rokotteen, ”kuolee 100 prosentin varmuudella”. Kaikki ihmiset toki kuolevat 100 prosentin varmuudella joskus. Mutta rokotuksilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Silti Korennolle antaa paikan julkisuudessa The Mikko Kemppe Podcast, jossa käsitellään paljon rokotevastaisia asioita. Kemppellä ei ole asiantuntemusta koronasta tai koronarokotteista. Hän on nettisivujensa mukaan ”avioliittoterapeutti ja opiskellut maisteriksi yhdessä Yhdysvaltojen arvostetuimmista avioliitto- ja perheterapeuttien yliopisto-ohjelmista”.

Tällä tavalla rokotevastaisen viestin leviäminen alkaa: jollain on raflaavaa asiaa, ja joku antaa asialle kritiikitöntä mediatilaa. Suurin osa ihmisistä ei usko tällaista puhetta, mutta aina löytyy muutama, johon viesti menee läpi ja joka jakaa sitä eteenpäin esimerkiksi Vauva-foorumilla ja Ylilaudalla sekä sosiaalisen median alustoilla Facebookista ja Instagramista Telegramin kautta Youtubeen.

Osa väitteistä on poskettomia, kuten muuan kirjoitus Korona- ja rokotekriittiset -nimisessä Facebook-ryhmässä, jossa on 2 400 jäsentä: ”Videolla kerrotaan myös Bill Gatesin patentista 060606. (--) Pohdintaa myös ilmestyskirjassa kerrotusta 200 miljoonan armeijasta, joka tulee tappamaan 1/3 osan maailman ihmisistä (--) joka tapauksessa kyse demonisista voimista.”

Suuret sosiaalisen median alustat kuten Facebook ja Twitter sekä Youtube ovat pandemian aikana ainakin pyrkineet rajoittamaan koronavirusta koskevan valetiedon leviämistä. Mutta rokotevastaisilla on myös omia, pienempiä kanavia disinformaation levittämiseen. Kalevi Korennon viestien tapaisia ulostuloja jaetaan esimerkiksi Rapsodia.fi-sivustolla, jossa on runsaasti uskonnolliseen retoriikkaan viittaavaa sisältöä. Rapsodia on osa vuonna 1987 perustettua maailmanlaajuista Loveworld-seurakuntaverkostoa. Rapsodia jakaa rokotevastaisia videoita esimerkiksi Tokentubessa. Se on kotimainen Youtuben kaltainen – toki paljon pienempi – videopalvelu. Tokentubessa jaetaan runsaasti rokotevastaista sisältöä sekä myös jyrkän kansallismielistä sisältöä. Palvelun videoissa äänessä on runsaasti esimerkiksi Valta kuuluu kansalle (Vkk) -puolueen puheenjohtaja ja kansanedustaja Ano Turtiainen. Turtiaisen puheessa kuuluu Pyrhösen mainitsema kriisin performanssi: Turtiaisen mukaan nyt käynnissä on kolmas maailmansota.

Suomen poliittisista puolueista pandemiarajoitusten ja rokotteiden vastustus on keskittynyt Vkk:hon. HS julkaisi tammikuun alussa laajan artikkelin Turtiaisesta ja tämän puolueesta:

Lue lisää: Ano Turtiaista pelätään eduskunnassa, mutta mihin hän pyrkii? HS selvitti kansanedustajan puolueen taustat ja löysi tavaratalokeisari Juha Kärkkäisen
https://www.hs.fi/sunnuntai/art-2000008449342.html

Tokentuben kaltaiset videopalvelut vaativat rahoitusta pyöriäkseen. Rahoituskuvio on epäselvä, kertoo Tampereen yliopiston tietojenkäsittelytieteiden tutkijatohtori Pekka Kallioniemi. Hän on tutkinut somealustoja ja niillä rehottavaa propagandaa. Kallioniemellä on toiminnan rahoituksesta tai toiminnan osittaisesta rahoituksesta veikkaus. ”Tosi vaikeaa sitä on mitenkään todistaa, mutta moni asia viittaisi tuonne itänaapuriin. Tokentuben pito on varmasti kallista, kun videostreamaus vie järkyttävät määrät kaistaa.”

Tokentuben sisältövastaavana toimii Juha Korhonen. Hän on toiminut aiemmin MV-lehden (nykyisin UMV-lehden) päätoimittajana. MV-lehti on laajasti tunnettu muun muassa disinformaation, rasistisen puheen ja rokotevastaisuuden levittäjänä. Lehden päätoimittaja on nykyään Janus Putkonen. Hän pitää Tokentubea MV-lehdessä esillä. Putkonen on läheisessä yhteydessä Venäjään. Hän joutui esimerkiksi Ukrainan pakotelistalle keväällä 2019. Kesällä 2021 Putkonen ilmoitti hakevansa Venäjän kansalaisuutta. Putkonen päätoimittaa myös Russian Main News Patriotic Network -nimistä sivustoa. Tokentuben palvelimet sijaitsevat Seura-lehden mukaan ”läntisen sensuurin” ulottumattomissa Venäjällä. Paljon suomenkielistä rokotevastaisuutta jaetaan myös Telegram-sovelluksessa sekä venäläisessä VK:ssa, jota kutsutaan usein ”Venäjän Facebookiksi”. VK on Venäjän suosituin sosiaalinen media.

Rokotevastaisessa propagandassa on viitteitä informaatio- tai hybridivaikuttamisesta, Pyrhönen sanoo. Tutkijatohtori Kallioniemi veikkaa, että iso osa disinformaatiosta tulee Venäjältä. ”Nykykäsityksen mukaan Venäjän disinformaatiokampanjan tarkoitus on sekoittaa ihmisten käsityksiä todellisuudesta ja kertoa mahdollisimman paljon ristiriitaista tietoa”, Kallioniemi kertoo. Hybridivaikuttaminen on toimintaa, jossa eri valtiot etsivät tilaisuuksia horjuttaa toisen valtion yhteiskuntajärjestystä ja saada kansalaiset kyseenalaistamaan auktoriteetteja. Tätä tekevät jossain muodossa lähes kaikki valtiot, mutta Venäjällä on Pyrhösen mukaan tällaisen toimintaan erityisen suuri budjetti.

Hybridivaikuttamisessa toimijat seuraavat pitkiä aikoja erilaisia medioita ja kokeilevat, millaiset puhetavat ja aiheet purevat yleisöihin kustannustehokkaasti niin, että nämä provosoituvat ja alkavat levittää valtiovallan legitimiteettiä nakertavaa asiaa. He aloittavat keskusteluja, kommentoivat kommenttikentissä ja kirjoittavat someissa. Usein vaikuttajilla on paljon eri aiheisiin liittyviä dokumentteja ja tutkimuksia valmiina, joita he voivat linkata keskusteluihin ja pönkittää sanomaansa. Jos esimerkiksi Venäjä tekee rokotekriittisyydellä hybridivaikuttamista, kyse ei suinkaan ole siitä, että Venäjä olisi rokotevastainen. Hybridivaikuttaminen on kyynistä ja ideologiavapaata, ja rokotevastaisuus on vain yksi keino muiden joukossa, jolla valtiota voidaan horjuttaa.

Hybridivaikuttamista on vaikea todistaa vedenpitävästi. Venäjän johto on luonnollisesti kiistänyt, että maasta käsin levitettäisiin rokotevastaista disinformaatiota. Silti esimerkiksi Saksassa on ilmoitettu varmaksi, että koronankieltäjien ja rokotevastustajien propagandaa operoidaan Venäjältä käsin:

Lue lisää: HS selvitti, miten propaganda ja rokotus­­vastainen liikehdintä leviävät maailmalta myös Suomeen
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008441484.html

Rokotevastaisten medioiden vyyhti näyttää käsittävän varsin kirjavan joukon erilaisia ideologioita. Kallioniemi tiivistää asian näin: ”EU- ja globalisaationvastaisuus, maahanmuuttovastaisuus, venäjämyönteisyys, salaliittoteoreetikot, herätysliikkeet, yleisesti hallitusta vastustavat tahot.” Lisäksi joukossa on henkiparantajatyylisiä länsimaisesta lääketieteestä irrottautuneita ”hyvinvointivalmentajia” ja ilmastonmuutoksen kieltäjiä. Suojelupoliisin eli Supon analyysi tukee ajatusta, että rokotevastaisten piiri on ideologisesti sirpaleinen. ”Suomessa koronarajoituksia vastustavaan liikehdintään liittyvä joukko on pieni ja taustaltaan kirjava. Liikehdinnässä on mukana hyvin eri ajatusmaailmoja edustavia ihmisiä”, Supon viestintäasiantuntija Anni Lehtonen kertoo.

Myös Niko Pyrhösen mukaan rokotevastaisten joukko on ideologisesti monimuotoinen. Yksi yhdistävä tekijä kuitenkin löytyy. ”Tiedon tuottamisen auktoriteettien kuten journalistien, tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden tuottamaa tietoa tarkastellaan ei vain kriittisesti, vaan sitä pidetään lähtökohtaisesti epäluotettavana.”

Ideologinen kirjavuus radikaalin liikkeen sisällä ei ole uusi ilmiö. Sosiologi Colin Campbell toi esille 1970-luvulla kulttisen miljöön käsitteen, joka kuvaa alakulttuurien yhteen tulemista. Esimerkiksi ruotsalaisissa rasistisissa liikkeissä 1980-luvulla korostuivat ekologinen ajattelu ja eläinten suojelu. Valkoista ylivaltaa ajavien liikkeiden edustajat päätyivät marssimaan samoissa mielenosoituksissa vihreiden kanssa.

Mikä saa yksittäiset ihmiset levittämään rokotevastaista disinformaatiota? ”Osa on somevaikuttajia tai muita medianäkyvyydestä elantoaan saavia tai heitä, jotka haluavat sellaisiksi. Toinen porukka on poliitikot ja erityisesti oikeistopopulistit”, Pyrhönen sanoo. Näillä poliittisilla ryhmillä on radikaalien ulostulojen suhteen enemmän voitettavaa kuin hävittävää. Siksi rokotevastaisuutta kuuluu nimenomaan alemmassa asemassa olevien poliitikkojen suusta sekä puolueista, jotka eivät ole vallankahvassa kiinni, Pyrhönen sanoo. Esimerkiksi perussuomalaisten johtavat poliitikot eivät ole laajasti liittyneet radikaaliin rokotevastaiseen puheeseen. He ovat tai ainakin haluavat olla koko kansan poliitikkoja, ja suurin osa kansasta kannattaa rokotteiden ottamista. Puolueen riveistä löytyy kuitenkin kansanedustajia, jotka suhtautuvat koronarokotteisiin epäillen tai ovat esimerkiksi jakaneet somessa linkkejä rokotevastaista disinformaatiota sisältäville sivuille.

Pyrhösen mukaan kannattaa kiinnittää huomiota joidenkin korkeassa valta-asemassa olevien poliitikkojen retoriikkaan, joka toimii näin: jaetaan jokin rokotevastainen tai rokotekriittinen uutinen tai ilmiö, muttei oteta siihen kantaa, vaan esitetään kysymys, kuten ”tämä pistää kyllä miettimään”. Tai sanotaan vaikkapa, että ”kannustan ihmisiä ottamaan rokotteen, mutta en voi suositella sitä niin, että se olisi välttämätöntä”. Näin totesi perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra joulukuisessa Keskuskauppakamarin vaalitentissä. ”Tällä tavalla voidaan välttyä ottamasta kantaa, mutta osoitetaan kuitenkin, että ollaan ’omien’ puolella”, Pyrhönen sanoo.

Liiketoimintana rokotevastainen liikehdintä ei Pyrhösen mukaan ole Suomessa suurta. Osa rokotevastaisista uskonee asiaansa ja osa ei. Iso osa on jossain harmaalla alueella autenttisen uskomisen ja opportunistisen valehtelun välillä, Pyrhönen veikkaa. Viesti menee läpi, koska ihmisillä on aitoja huolia ja pelkoja siitä, että rokotteen ottaminen olisi vaarallista. Näitä tuntemuksia aktiiviset keskustelijat käyttävät hyväkseen. ”Yksinkertaistaen: kukaan ei halua sanoa, että on pelokas ja itsekäs, koska se hävettää. Siksi kehitetään muita keinoja ja viitataan enemmän ja vähemmän luotettaviin lähteisiin, joiden turvin rokotteen turvallisuus voidaan kyseenalaistaa”, Pyrhönen sanoo.

Rautatientorilla musiikki pauhaa, ja sitä kuuntelee kaksi parikymppistä naista. Mitä he täällä tekevät? ”En ainakaan halua rokotetta, en luota siihen. Sitä on tehty niin vähän aikaa, liian nopeasti”, toinen naisista sanoo. Tietoa rokotteiden vaaroista on tullut esimerkiksi netistä. ”On ollut joku juttu, jossa joku lääkäri puhui.”

Tietoa rokotteiden vaaroista ovat jakaneet myös läheiset. Ja vanhemmat. Paikalla ovat myös parikymppinen mies ja nainen. ”En ole rokotteiden kannalla. Miksi? No kyllä sinä tiedät. Haittavaikutuksia on niin paljon”, mies sanoo. He perustavat tietonsa muiden muassa tilastoihin ja laajasti erilaisiin lähteisiin. ”Jotain hämärää siinä selvästi on. Yritetään pelolla hallita isoja ihmisjoukkoja”, nainen sanoo. Molemmat uskovat, että tilastoja manipuloidaan, ja että rokotteita parempi ratkaisu olisi esimerkiksi lisätä sairaanhoitajien määrää ja heidän palkkaansa. ”Tai ottaa käyttöön vaikka ivermektiini. Olet varmasti nähnyt, että Japanissa ja muuallakin maailmalla sitä käytetään. Ai et? No Googlea auki”, mies sanoo. Ivermektiini on sekä eläimille että ihmisille tarkoitettu loislääke. Pandemian aikana sosiaalisessa mediassa alkoi levitä vaatimuksia, joiden mukaan ivermektiiniä pitäisi käyttää covid-19:n ennaltaehkäisyssä ja hoidossa. Viranomaiset varoittavat sen käytöstä, sillä tutkimusnäyttö sen tehosta on heikkoa.

Koronarokotteiden hyödyllisyydestä on laaja tieteelliseen tutkimustietoon perustuva konsensus. Rokotteet vähentävät viruksen tarttuvuutta ja ehkäisevät vakavalta taudilta sekä riskiryhmiin kuuluvia että perusterveitä. Rokotteiden hyvin epätodennäköiset terveyshaitat ovat monin verroin vähäisempiä kuin terveyshyödyt, joita rokotteilla saavutetaan. Myös suurin osa kansalaisista uskoo tähän. Suurin osa ei edelleenkään usko rokotevastaisiin salaliittoteorioihin – etenkään, jos tiedon lähteet ovat tuntemattomia tai muulla tavalla kyseenalaisia.

Mutta kun koulutetut ja tunnetut henkilöt puhuvat rokotteita vastaan, viestillä on enemmän painoarvoa. Siksi esimerkiksi erinäiset rokotevastaiset lääkärit – vaikka he olisivat saaneet potkut työstään – ovat rokotevastaisessa porukassa tärkeitä henkilöitä. Keskimääräistä suurempi painoarvo lienee myös julkisuuden henkilöiden kuten muusikoiden puheenvuoroilla. Heitä on useita, Suomessa esimerkiksi monia rap-artisteja. Yksi rokotuspolitiikkaa kriittisesti tarkasteleva on Fintelligens-yhtyeestä tuttu räppäri-tuottaja Iso-H. Hän pitää podcastia nimeltään Hoo-hetki, jota julkaistaan Youtubessa.

Podcastia julkaistaan Rähinä Recordsin virallisella Youtubekanavalla, jolla on 152 000 tilaajaa. Rähinä Records on levy-yhtiö, joka julkaisee muiden muassa massiivisen suositun Elastisen musiikkia. Iso-H haastatteli eräässä jaksossaan taloustieteilijä ja valtiotieteiden tohtori Tuomas Malista. Tämä rinnasti podcastissa rokottamattomien ja rokotepassittomien kohtelun siihen, miten natsit kohtelivat juutalaisia ennen toista maailmansotaa. Iso-H:n podcastissa kritisoidaan myös rokotteista käytävää keskustelua: jos sanoo jotain pikkuisenkin kriittistä rokotteista, leimautuu heti salaliittoteoreetikoksi. Tämä nähdään omanlaisenaan ”cancel-kulttuurina”, jossa rokotteita kritisoivat hiljennetään. Iso-H voi olla oikeassa helposta leimautumisesta. Rokotekriittisissä somekeskusteluissa on kuitenkin se ongelma, että niissä kukaan ei ole asettamassa eri ihmisten mielipiteitä kontekstiin. Silloin esimerkiksi muusikon ja epidemiologin mielipiteet näyttäytyvät samanarvoisina, vaikka epidemiologi tietää kulkutaudeista paljon enemmän kuin muusikko.

Varsin suosittu nuorison keskuudessa on Leveli-niminen podcast. Sen nettisivuilla kerrotaan, että suoratoistolähetykset keräävät kuukausittain yli 500 000 katselukertaa ja 200 000 katselutuntia. Podcastia ylläpitävät aiemmin räppärinäkin tunnettu Slim Mill eli Milad Dehghan ja Nico Giansanti. Molemmat erotettiin perussuomalaisista viime vuoden syksyllä. Dehghan oli puolueen kaupunginvaltuutettu Vantaalla ja Giansanti varavaltuutettu Helsingissä. Puoluesihteeri Arto Luukkanen kommentoi erottamista Ylelle näin: ”Jokainen voi katsoa heidän lähetyksiään ja miettiä, mikä se syy on.”

Levelissä oli jo ennen Dehghanin ja Giansantin erottamista kritisoitu hyvin voimakkaasti perussuomalaisten johdon toimintaa. Kun Riikka Purra valittiin kesällä puolueen puheenjohtajaksi, podcastissa väitettiin äänestystä vilpilliseksi. Erottamisensa jälkeen Dehghan ja Giansanti liittyivät Turtiaisen Vkk-puolueeseen. Leveli-podcastissa käsitellään monia asioita, muiden muassa salaliittoja, politiikkaa, esoteerisia asioita – ja rokotevastaisuutta. Retorisia keinoja podcastissa ovat muiden muassa julkinen häpäisy: naureskellaan rokotteista myönteisesti puhuvia ja tuhritaan heidän valokuviaan. Lisäksi keskustelusta ilmenee asenne, jossa rokotetut ovat lampaita ja rokottamattomat itsenäisesti ajattelevia ihmisiä.

Rautatientorilla odotellaan jo illan pääesiintyjää, räppäri Mustaa Barbaaria. (Onneksi hän ei tainnut kuulla sitä aiemmin yleisöstä kajahtanutta n-sanaa.) Sitä ennen lavalle tulee vielä teini-ikäinen tyttö. Hän toimii MKR:n eli ”Moniammatillisen koronakriisin ratkaisuryhmän” nuorisotiimissä. Nimi kuulostaa viralliselta. Todellisuudessa kyseessä on yhteenliittymä, jossa on mukana runsaasti rokotevastaisia henkilöitä, jotka jakavat disinformaatiota.

Tyttö puhuu: ”Mulla on teille kysymys: kuinka monen nuoren ja lapsen tulee vielä kärsiä ja saada haittoja näistä niin kutsutuista rokotteista? Yksikin tapaus on liikaa!” Yleisö hurraa ja huutaa: ”ei yhdenkään!” Puheissa viitataan siihen, että kaikessa on kyse hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Tämäkin on tunnettu populistien käyttämä retorinen tapa: näytetään ristiriitainen maailma yksinkertaisena.

Eräs puhuja kritisoi valtamediaa siitä, että se toisaalta sanoo, ettei saisi tehdä lapsia, koska ilmastonmuutos on ongelma, ja toisaalta käskee tehdä lapsia, jotta kansantalous pysyy kunnossa. Tällainen ristiriitainen viesti nähdään todisteena siitä, että media valehtelee. Tyttö korottaa ääntään. Hän julistaa rokotteita tuputtavien valheista ja mädästä eliitistä, joka polkee kansalaisia maahan. ”Se on se Goljat, se ölisee ja mölisee, sillä on show päällä. Mutta vihollisella on ainoastaan valheita! Meillä on totuus! Ja totuus ei pala tulessakaan ja totuus on terävämpi kuin yksikään miekka!” Tyttö hymyilee. Hän on hurmassa ja todistaa paatoksella, ja hänestä näkee ja tuntee, että hän uskoo rokotevastaiseen asiaansa ja yhteisöönsä.

Yleisö hurraa.

Rokotevastaiset tahot käyttävät hyväkseen ihmisten yhteisöllisyydenkaipuuta. Näin toimii esimerkiksi MKR, jonka nettisivujen kuvassa ihmiset seisovat käsi kädessä. On piirroskuva pikkutytöstä ja sydämestä. ”Meitä on monenlaisia – aivan kaikenlaisia – ihmisiä MKR:ssä. ’Seinät leveellä ja katto korkeella’, kuuluu sanonta ja kuvastaa hyvin sitä uudenlaista laajan yhteistyön mallia, jota edustamme”, sivustolla kirjoitetaan. Kun ihminen saa hyväksyntää, hän sietää helpommin viiteryhmänsä radikaalejakin ajatuksia, esitetään Campbellin kulttinen miljöö -teoriassa. Yhteisöllisyyden ja hyväksytyksi tulemisen lisäksi kyse voi olla myös tietynlaisesta narsismista. Kun uskoo salaliittoon, tietää jotain, mitä muut eivät tiedä – on fiksumpi kuin muut. Se tuntuu voimaannuttavalta.

Rokotevastaisuus on kansainvälinen ilmiö, joka esimerkiksi Yhdysvalloissa linkittyy Qanon-salaliittoteoreetikoihin, joka taas linkittyy äärioikeistolaisuuteen ja Donald Trumpin valheisiin uskomiseen. Yhdysvalloissa puhutaan redpilling-ilmiöstä, jolla viitataan The Matrix -elokuvan kohtaukseen. Sinisen pillerin syödessään ihminen jatkaisi elämistä keinotodellisuudessa, mutta punaisen pillerin syöminen pudottaisi suomut ihmisen silmistä ja hän näkisi, millainen dystopia maailmassa vallitsee. Punainen pilleri on rokotevastaisten mielestä se, jonka he ovat nauttineet. Kun maailma nähdään ”oikein”, saattaa tulla ajatus, että täytyy ryhtyä toimiin ”mädän eliitin” kukistamiseksi – esimerkiksi hyökkäämällä Capitol-kukkulalle, kuten Yhdysvalloissa kävi.

Myös Rautatientorin mielenilmauksessa käytettiin retoriikkaa, jonka mukaan pian on aika ryhtyä sanoista tekoihin. On sisällissotafantasioita ja kansannousupuheita. Sellaisia monet rokotevastaiset esittävät jatkuvasti myös sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä.

Suojelupoliisissa on huomioitu, että rokotevastaisuus on kansainvälinen ilmiö, ja että myös suomalaiset toimijat ammentavat materiaalia tästä kansainvälisestä liikehdinnästä. Supo ei silti koe rokotevastaisuutta akuuttina uhkana. ”Nimenomaan Suomeen kohdistuvista vieraiden valtioiden suorista vaikuttamistoimista koronatoimiin liittyen Supolla ei ole havaintoja. Tällä hetkellä koronarokotteisiin liittyvä liikehdintä ei vaaranna kansallista turvallisuutta”, viestintäasiantuntija Anni Lehtonen kertoo. Koronarajoituksiin liittyviä levottomuuksia on nähty useissa Euroopan maissa pandemian aikana, mutta Supon mukaan Suomessa vastakkainasettelu ei ole toistaiseksi ollut yhtä jyrkkää ja rokotevastaisten joukko on verrattain pieni. ”Suomessa rokotemyönteisyys ja luotto terveysviranomaisiin on korkealla tasolla, mikä suojaa suurinta osaa mahdolliselta väärän tiedon levittämiseltä. Suojelupoliisi seuraa kuitenkin ilmiötasolla, kehittyykö koronatoimiin liittyvä liikehdintä kansallista turvallisuutta vaarantavaksi”, Lehtonen kertoo.

Niko Pyrhönenkään ei ole huolissaan rokotevastaisesta liikkeestä. Hänen mukaansa Suomessa ei ole aseellisen väkivallan traditiota samalla tavalla kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, ja rokotevastainen liike ei ole yhtenäinen, järjestäytynyt liike, vaan lähinnä sekalainen joukko ”poskensoittajia.” Siksi hän ei ole huolissaan myöskään siitä, että monet sosiaaliset mediat ovat alkaneet sensuroida rokotevastaista puhetta ja että tämän vuoksi rokotevastaiset päätyvät omiin sosiaalisiin medioihinsa muhimaan entistä syvempiin vesiin. ”Tästä salaliittoteoreetikoiden marginaaliin ajamisesta usein puhutaan niin kuin se olisi yllättävä ja epätoivottu seuraamus, mutta näin ei ole. Se on nimenomaan se tavoite, että me ajamme nämä ihmisen terveyden vaarantavat puheenvuorot maan alle. Suomessa rokotekriitikoiden tärkein ase on julkisuus.”

Kallioniemi ei ole täysin samaa mieltä siitä, että rokotevastaiset puheenvuorot pitäisi ajaa maan alle. Se voi Kallioniemen mukaan jopa pahentaa tilannetta. ”Rokotekriittisissä on paljon ihan tavallisia ihmisiä, jotka sitten ajautuvat Ylilaudan kaltaisille alustoille, koska kokevat, että muualla keskustelu on sensuroitua. Voitaisiin paikoittain antaa myös näiden [rokotekriittisten] äänien kuulua mediassa.” ”Sensuroimalla ja yksipuolisella uutisoinnilla annamme vain lisää aseita disinformaatiokampanjoinnille.”

Mikä on se lopullinen tavoite, johon koronarokottamisella salaliittoteoreetikoiden mielestä pyritään? Todellisuudessa mitään vähänkään relevantimpaa ajatusta asiasta ei ole, Pyrhönen sanoo, ja tämä pelaa rokotevastaisten pussiin. ”Jos olisi jokin tai edes joitakin selkeitä, konkreettisia hahmotelmia siitä, miksi ja kuka tätä rokotesalaliittoa johtaa ja minkä vuoksi, se olisi helppoa kumota”, Pyrhönen sanoo.

Järkiargumentit eivät tehoa ihmiseen, joka uskoo salaliittoon. Siksi tässäkään jutussa ei keskitytä siihen, että kertoisimme jo moneen kertaan todistetut tulokset rokotusten hyödyistä tai siitä, kuinka rokottamisella pyritään turvaamaan terveydenhuollon kantokyky. Se ei toimi, Pyrhönen sanoo. ”’Terveydenhuollon kantokyky’ on sellainen abstrakti ja teknistieteellinen termi, jonka käyttämistä salaliittoteoreetikot pitävät nimenomaan todisteena ’teknokraatti-eliitin’ salaliitosta. Sellainen argumentointi ei tule menemään koskaan läpi.”

Paljon vetoavampi on räppibiisi, joka soi Rautatientorilla kylmässä marraskuisessa illassa. ”Mitä jos onkin niin, että kaikki tämä on osa jotain paljon suurempaa.”