hs.fi - 2000009973824 - Maksumuuri poistettu

📅 2023-11-30T18:18:00.321Z
👁️ 128 katselukertaa
🔓 Julkinen


Suklaalevy 5,50 euroa. 450 gramman karkkipussi 6,95 euroa. Hajuvesi 91 euroa. Kannattaako tämän hintaisia tuliaisia ostaa?

Laivoilta ja lentokentiltä tuttuihin tax free -kauppoihin yhdistyy mielikuva edullisista hinnoista, mutta kaikkien tuotteiden kohdalla tilanne ei pidä paikkaansa.

Tax free -myymälöiden valikoima on matkustavalle suomalaiselle tuttu. Viron-laivalta mukaan lähtevät ananaslonkerolaatikot ja tupakkakartongit, lentokentältä viskit ja ripsivärit. 

Tuntuvien alennusten on ajateltu kannustavan shoppailemaan siinä uskossa, että kotikaupungin kauppakeskuksen Alkossa ja hajuvesiosastolla samoista tuotteista saisi pulittaa pitkän pennin.

Jo pikainen vertailu kuitenkin osoittaa, että tuotteiden hinnat voivat vaihdella rajusti. Jotkut tuotteet saa tax free -myymälöistä edullisesti, jotkut kannattaisi suosiolla ostaa muualta.

Lentokenttien tax free -myymälät avautuivat viime vuoden maaliskuussa myös Suomen sisällä matkustaville sekä Suomeen saapuville matkailijoille. Sitä ennen matkustajan piti olla menossa ulkomaille, jotta hän sai tehdä ostoksia myymälässä.

Tupakkatuotteita saa edelleen ostaa vain EU:n ulkopuolelle lennettäessä. Kotimaan kohteeseen lennettäessä alkoholituotteita saa ostaa, mikäli tuotteen alkoholipitoisuus on korkeintaan 5,5%.

Vaikka myymälöitä kutsutaan tax free- tai duty free -nimillä, niistä saa ostaa tuotteita verovapaasti ainoastaan silloin, kun matkustaa EU:n ulkopuolelle.

Kannattaako siis Pariisin- tai Lontoon-lomalle lentävän ostaa hajuvesi lentokentältä vai lähimmän Sokoksen kemikaaliosastolta?

Yksiselitteistä vastausta kysymykseen ei ole. 

HS vertaili tuotteiden hintoja Helsinki-Vantaan duty free -myymälöiden ja Tallink Siljan verkkokaupoissa.

Tuotteiden suoraa vertailua tavaratalohintoihin vaikeutti muun muassa se, että lentokentillä ja laivoilla myytävien tuotteiden pakkauskoot saattavat poiketa tavaratalojen tuotteiden pakkauksista.

Lisäksi laivoilla ja lentokentillä voi olla omia myymäläkohtaisia tarjouksia, joissa vaikkapa kaksi tuotetta saa yhden hinnalla tai kaksi tuotetta ostaessa saa tietyn alennusprosentin.

Erityisesti kosmetiikassa, hajuvesissä ja makeisissa hinta näyttäisi kuitenkin vaihtelevan. 

Esimerkiksi luksusmerkki Tom Fordin Rose Prick -niminen tuoksu maksaa Helsinki-Vantaan duty free -myymälässä 308,50 euroa, Tallink Siljan laivalla 265 euroa ja Stockmannin verkkokaupassa 335 euroa.

Lancaster-merkin aftersun-voide taas maksaa Helsinki-Vantaan duty freen verkkokaupassa 36,50 euroa. Saman tuotteen saa Tokmannin verkkokaupasta hintaan 22,99 euroa. Tallink Siljan laivalla sen hinta olisi verkkokaupan mukaan 28,90 euroa.

Yves Saint Laurent -merkin ripsiväri maksaa lentokentällä 42 euroa. Laivalla saman tuotteen saisi 33,90 eurolla. Sokoksen verkkokaupassa se maksaa 44 euroa.

Fazerin maitosuklaalevyjä myydään kaupoissa yleensä 200 gramman pakkauksissa, mutta lentokenttähintaan (22 e/kg) verrattuna suklaan kilohinta on S-kaupoissa ja Citymarketeissa jopa lähes 10 euroa halvempi (12,45–14,75 e/kg).

Tuotteiden hintavertailu tehtiin 20. marraskuuta 2023. Hinnat ovat voineet muuttua sen jälkeen tai tuotteet poistua valikoimasta.

Helsinki-Vantaan lentokentillä duty free -myymälöistä vastaavan Avoltan Pohjoismaiden-johtajan Margareta Le Calvén mukaan lentokenttähinnat ovat asiakkaalle ”kilpailukykyisiä”. Le Calvé vastasi HS:n kysymyksiin sähköpostitse.

Le Calvé ei kommentoi tarkasti sitä, mitkä ovat Helsinki-Vantaan duty free -myymälöiden yksittäiset suosituimmat tuotteet. Myydyimpiin tuotteisiin kuuluu sekä suomalaisten brändien että kansainvälisesti tunnettujen merkkien tuotteita.

Suomalaisista brändeistä suosituimpiin lukeutuvat esimerkiksi Fazer, Kyrö Distillery, Koskenkorva, Hartwall ja Lumene. Myös Muumi-tuotteet ovat suosittuja, hän kirjoittaa.

Itämeren laivoilla voi myös shoppailla tax free -myymälöissä. Verovapaasti tuotteita saa myydä ainoastaan silloin, jos laiva käy Ahvenanmaalla. Tämä johtuu siitä, että Ahvenanmaa on yksi EU:n valmistevero- ja arvonlisäveroalueen ulkopuolisista erityisalueista.

Tallinnan-laivoilla ei siis ole sanan varsinaisessa merkityksessä tax free -myymälää. Monet tuotteet saattavat silti olla halvempia kuin maissa.

Halvemmat hinnat perustuvat niin kutsuttuun travel retail -kauppaan sekä erilaisiin sopimuksiin, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd. 

Nöjd arvioi, että Tallinnan-risteilyiltä ostettu olut tai lonkero on noin puolet halvempaa kuin supermarketissa maissa. Ruotsin-laivalta alkoholia saattaa saada tuotteesta riippuen vielä edullisemmin, mutta tuontirajoitukset ovat tiukemmat, hän huomauttaa.

Muiden tuotteiden osalta hinnat ovat Nöjdin mukaan laivalla noin 20 prosenttia edullisemmat kuin maissa. Tähän vaikuttavat erilaiset tarjouskampanjat.

Nöjdin mukaan esimerkiksi hajuveden hinnassa ei ole suurta eroa, ostipa sen sitten verovapaasti Ruotsin-laivalta tai matkalla Tallinnaan.

”Joissakin tuotteissa hinta voi olla jopa sama”, hän sanoo.

Laivojen ja lentokenttien myymälöissäkin hintahaukan kannattaa siis olla tarkkana. Tuotteesta riippuen hinta voi olla jopa kymmeniä euroja kalliimpi tai halvempi kuin marketissa tai tavaratalossa.

Vuonna 2019 Le Calvé perusteli lentokenttähintoja myymälöiden valtavalla valikoimalla. Lisäksi joitain tuotteita saa vain lentokentältä eikä esimerkiksi tavallisista ruokakaupoista.

Le Calvén mukaan valttina on myös palvelu, jota lentokentällä on tarjolla runsaasti. Lisäksi asiakas voi hänen mukaansa olla aina varma tuotteen aitoudesta.