Tapaus Turtiainen

📅 2022-01-09T10:32:16.000Z
👁️ 437 katselukertaa
🔓 Julkinen


Tapaus Turtiainen

Kansanedustaja Ano Turtiainen on laskenut politiikan tekemisen riman alemmaksi kuin koskaan. Kuka häntä tukee? Mihin hän pyrkii? Ja mitä asialle pitäisi tehdä?
Tilaajille
Tommi Nieminen HS
2:00 | Päivitetty 9:41

Tiistaina 26. lokakuuta 2021 eduskunnassa käsiteltiin arkipolitiikan peruskauraa, ajoneuvoverolain muuttamista. Kansanedustaja Ano Turtiainen istui paikallaan täysistuntosalin takarivissä. Hänellä oli ihan muut asiat mielessä.

Turtiainen oli liikekannallepanolla.

Hän näppäili Iphoneaan ja kirjoitti Twitteriin: Sanon sen nyt suoraan. Elämme kolmannen maailmansodan aikaa. Valmistautukaa – pian voi olla pula lähes kaikesta. Älkääkö uskoko valtamediaa. Selvittäkää ja tiedostakaa, mitä se jättää uutisoimatta. Ja pahimman varalle, on hyvä huoltaa aseet ja täyttää ammusvarastot.

Tuskinpa on eduskunnan täysistunnosta – jos nyt unohdetaan sota-ajat – montaa kertaa aiemmin kehotettu omia kannattajia aseiden huoltoon ja ammusvarastojen täyttöön. Jos koskaan.

Eduskunnalla on kiusallinen ongelma.

Kyse ei ole pelkästään mainehaitasta, vaan poliittisen peruskallion halkeamasta. Sen on aiheuttanut Ano Turtiainen, 54-vuotias juvalainen voimailualan yrittäjä, entinen voimanoston maailmanmestari ja nykyinen kansanedustaja. Hän edustaa yhden miehen eduskuntaryhmää, jonka nimi on Valta kuuluu kansalle (Vkk).

Turtiainen erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesäkuussa 2020 ja puolueesta helmikuussa 2021. Hän halveksuu avoimesti poliittista järjestelmää ja kollegoitaan, ja väittää ajavansa todellista kansanvaltaa, jonka nykyinen poliittinen eliitti on hänen mukaansa tuhonnut. Hän uhkailee jopa väkivallalla, syyttää ministeriä kansanmurhaajaksi ja julistaa puhujanpöntöstä tiedettä, arkijärkeä ja tosiasioita uhmaavia salaliittoteorioita.

Kyse on pitkälti niistä samoista salaliittoteorioista, joita Yhdysvalloissa Donald Trumpin ympärille vankkurinsa ajaneet radikaalipiirit ovat jo vuosia julistaneet.

Vaikka Turtiainen on eduskunnassa täydellisessä marginaalissa, hän kykenee tietyllä tavalla suurempaan vaikutukseen kuin moni näkymätön riviedustaja. Hän on nimittäin kyennyt horjuttamaan eduskunnan uskottavuutta, kyseenalaistamaan demokratian pelisääntöjä ja aiheuttamaan osassa kollegoista konkreettista pelkoa.

Olennaiset kysymykset kuuluvat: Kun Turtiainen pitää suurta sirkustaan, mitä tahoja hän tarkalleen ottaen edustaa? Mistä alkulähteistä hänen ajatuksensa ovat syntyneet?

Kuva: Lasse Rantanen

Valta kuuluu kansalle -puolue nousi pystyyn hämmästyttävää tahtia syksyn aikana.

Puoluerekisteröintiin tarvittavat 5 000 kannatuskorttia kerättiin ennätyksellisesti yhden vuorokauden aikana, mitä auttoi se, että kannatusilmoituksia saa viimein kerätä myös sähköisesti.

Nyt Vkk:lla on peräti 27 paikallisosastoa Espoosta Rovaniemelle ja puolueen mukaan tukijäseniä on yli 3 000. HS:n puhelinhaastattelussa Turtiainen puhuu kansanliikkeestä, johon merkittävä osa on loikannut kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten jäsenistöstä ja kannattajista. Mutta Turtiaisen mukaan ”suurin slaissi” on sellainen porukka, jolla ei ole aiemmin ollut puoluekantaa. Sen lisäksi on kuulemma paljon rokotekriittistä ja naisvaltaista ”terveydenhuoltoporukkaa”.

Turtiainen väittää, että Vkk:n tukijäsenistä noin 70 prosenttia on naisia. On vaikea sanoa, onko se totta, mutta silmämääräisesti Vkk:n keskustelupalstoilla on paljon naisia.

”Emme ole mikään äijäpuolue”, Turtiainen sanoo.

Vkk:n kenttä näyttää edustavan karkeasti neljää toisiinsa eri tavoin linkittyvää agendaa.

Ilmeisesti suurin osa tukijäsenistä on liittynyt puolueeseen pandemiarajoituksia ja rokotteita vastustavista syistä. Niihin myös puoluejohdon puhe nyt keskittyy.

Toinen agenda on jyrkkä maahanmuuttovastaisuus, jota Vkk:ssa edustavat erityisesti Jyväskylän paikallisosaston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. Heistä ainakin toinen on Soldiers of Odinin entinen ydinjäsen ja molemmat Kansallismielisten liittouman entisiä vaikuttajia.

Kolmas on yleinen järjestelmävastaisuus ja salaliittouskovaisuus, joka lähestyy ajatuksellisesti Yhdysvaltojen jyrkimpiä trumpilaisia piirejä.

Neljäs on julistava ja arvokonservatiivinen kristillisyys.

Vkk:n kannattajakunta – tai ainakin sen ydin – viihtyy verkon enemmän tai vähemmän salatuissa keskusteluryhmissä. Osa suosii avoimempaa Facebookia, mutta arkaluontoisempia debatteja käydään venäläistaustaisissa VK:ssa ja Telegramissa. Eräässä Telegram-ryhmässä rokotevastaiset terveydenhuoltoalan ammattilaiset polkaisivat joulun alla kampanjan, jonka tuloksena rokotepakkoa vastustaneen Turtiaisen työhuone täyttyi kannattajien kukkalähetyksistä.

Puolue onnistui muutamassa kuukaudessa keräämään tammikuun aluevaaleihin yli 200 ehdokasta, mikä on melkoinen saavutus. Esimerkiksi Rkp:lla on vaaleissa hieman yli 300 ehdokasta.

Kun etsii verkosta Vkk:n vaalipäällikön nimen, kuvaruudulle ilmestyy politiikan seuraajille tuttu hahmo. Teologian maisteri James Hirvisaari toimii myös Turtiaisen eduskunta-avustajana. Hirvisaaren oma kansanedustajakausi perussuomalaisissa ja Muutos 2011 -ryhmässä vuosina 2011–2015 ei ole vielä unohtunut. Hän sai potkut perussuomalaisista, kun julkisuuteen tuli Hirvisaaren ottama valokuva, jossa tunnettu uusnatsi Seppo Lehto teki natsitervehdyksen istuntosalin yleisölehtereillä.

”James Hirvisaari”, Hirvisaari vastaa puhelimeen.

Hän tuntuu olevan innoissaan ja latelee pitkän listan määritelmiä Vkk:sta: Arvoiltaan kristillinen. Rehellinen. Sydämellinen. Todellista demokratiaa ajava.

”Kivaa fiilinkiä ja reilua meininkiä”, Hirvisaari sanoo.

Hän kuulostaa vahingoniloiselta muistuttaessaan, että Vkk on syntynyt eräänlaisen perhosensiipiefektin seurauksena. Pieni teko johti suurempien seuraamusten ketjuun.

”Se, että perussuomalaiset menivät erottamaan Anon yhden twiitin takia, niin sen takia me olemme tässä.”

Mutta ei perussuomalaisilla ollut vaihtoehtoja. Kun tummaihoinen George Floyd kuoli yhdysvaltalaisen poliisin tukehduttamana, Turtiainen jakoi Twitterissä rienausmielessä kuvan kuolemaa tekevästä Floydista.

Kuvaan oli lisätty törkeä vitsi.

Ano Turtiainen ja James Hirvisaari Vkk-eduskuntaryhmän kokouksessa Heinolassa syyskuussa 2021. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Hirvisaaren mainitseman kivan fiilingin lisäksi Vkk näyttää loppuvuoden 2021 aikana liukuneen kiihkeän kristilliseksi puolueeksi. Turtiaisen puheisiin ilmestyi toistuva elementti: käytännössä joka ikinen pandemia- ja rokotepuhe eduskunnassa päättyi julistukselliseen kristilliseen uhmaan. Turtiainen on rukoillut kollegoille rohkeutta ja voimaa, siteerannut Jeesusta ja varoittanut epäjumalien palvonnasta.

Senkin Turtiainen on jo ehtinyt julistaa, että ”ensin tulee Jumalan laki ja sitten perustuslaki”, mikä on järjestelmänä vaikkapa Afganistanin ja Iranin kaltaisissa teokraattisissa valtioissa.

Yliviritetty julistuskristillisyys saattaa olla laskelmoitu strategia.

Vkk ei peittele sitä, että se yrittää kalastaa väkeä myös kristillisdemokraateilta. On merkkejä siitä, että rokotevastaisuutta saattaa esiintyä keskimääräistä enemmän alueilla, joilla on voimakasta lahkokristillisyyttä.

Voi olla, että sen takia kristillisdemokraattien johto on jyrkentänyt linjaansa rokotteita kohtaan ja jätti tukematta hallituksen esitystä terveydenhuollon henkilökunnan rokotepakosta.

Moni eduskunnassa työskentelevä pitää selvänä, että Hirvisaari kirjoittaa Turtiaisen puheet. Tai vähintäänkin niiden raamatulliset tulikivenkatkut ja palavat pensaat.

Hirvisaari kiistää. Hän ei kuulemma Turtiaisen puheita tee.

”Anolla on erittäin vahva ilmaisukyky.”

Turtiainen sanoo, että hän on saanut kansanedustajakollegoilta arvostusta yli puoluerajojen.

Se on kiinnostava väite, sillä Turtiainen on syyttänyt heitä kollektiivisesti maanpettureiksi. Hän on myös sanonut, että sosiaali- ja terveysministeri Krista Kiuru ”joutuu syytteeseen kansanmurhasta”.

Joulukuun lopulla impulsiiviselta Turtiaiselta harkintakyky petti lopullisesti. Hän twiittasi Kiurun raskausuutisesta harvinaisen törkeällä tavalla. On jollain tasolla vielä selitettävissä, että kansanedustaja moukaroi vastustajiaan poliittisista kysymyksistä, mutta tällä kertaa ala-arvoinen twiitti kohdistui Kiurun syntymättömään lapseen eli yksityiselämän ytimeen.

Tehdäänpä soittokierros Arkadianmäelle.

Haaviin osuu neljätoista kansanedustajaa ja kolme eduskunnan merkittävää virkamiestä. Heidät on valittu niin, että he ovat olleet Turtiaisen kanssa tekemisissä joko samassa puolueessa, samassa valiokunnassa, samassa vaalipiirissä tai muutoin tuntevat tarkemmin hänen toimintaansa.

Puolueesta tai tehtävästä riippumatta lähes kaikkia heitä yhdistää hämmennys, kiukku ja voimattomuus siitä, kuinka Turtiaisen toiminta vaikuttaa eduskuntademokratiaan. Turtiaisen pelätään rappeuttavan instituution mainetta ja kyseenalaistavan eduskunnan perinteisen normin, jonka mukaan aatteellisesti erimielistenkin edustajien on kyettävä kunnioittamaan toisiaan.

Haastatelluista vain yksi perussuomalainen edustaja katsoo, että Turtiainen on rankassa rokotevastaisuudessaan arvokkaalla asialla. Yhden sosialidemokraatin mukaan taas eduskunta on kollektiivisesti syyllinen siihen, että keskustelu ja kunnioitus on rappioitunut. Turtiainen on vain oire laajemmasta ongelmasta.

Useamman haastatellun käsitys on se, että eduskunnassa on kansanedustajia, jotka pelkäävät Turtiaista, sillä ”hän on iso mies, joka vyöryy siellä käytävillä”.

Helmikuussa 2021 Turtiainen uhkasi väkivallalla perussuomalaista varapuhemiestä Juho Eerolaa, kun Eerola oli huomauttanut Turtiaista maskittomuudesta. Turtiainen kohtasi Eerolan käytävällä, puristi kätensä nyrkkiin ja puuskahti: ”Mieli tekisi...”

Puhemies Anu Vehviläinen antoi tapauksen jälkeen Turtiaiselle huomautuksen.

Uhan tunnetta on tuskin vähentänyt se, että Turtiainen on tuomittu kolmesti pahoinpitelystä, vuosina 1995, 1997 ja 2010. Tuorein pahoinpitelyistä kohdistui 14-vuotiaaseen poikaan. Syyskuussa 2018 Turtiainen tuomittiin 60 päiväsakkoon joulukuussa 2015 tekemästään Facebook-päivityksestä, jossa hän oli kehottanut ihmisiä tuhoamaan Punaisen Ristin vastaanottokeskuksia Suomessa.

Eduskunnan virkamies kertoo, että muutaman uhkailutapauksen jälkeen eduskunnassa on joissain tilanteissa ryhdytty vahvennettuihin turvallisuustoimenpiteisiin Turtiaisen takia. Hän toteaa, että vielä pari vuotta sitten keskustelu yksittäisen kansanedustajan aiheuttamasta turvallisuusuhasta olisi tuntunut järjettömältä.

Nyt sellaiseenkin täytyy varautua.

”Jos olisi konkreettinen uhka, tietäisimme kyllä siitä”, virkamies sanoo.

Haastatellut kansanedustajat sanovat, että Turtiaisen käytös on hyvin kiusallista eduskunnalle. Mutta demokratian pelisääntöihin kuuluu, että istuntosalissa kansanedustaja vaiennetaan vain ääritapauksissa.

Normaalisti häiriköivien kansanedustajien ojentamisen tekee eduskuntaryhmä, mutta Turtiaisen kohdalla se ei onnistu, sillä hän on Vkk-ryhmän ainoa jäsen.

Eduskunnassa onkin tehty enemmän tai vähemmän sanaton sopimus, että Turtiainen koetetaan vaieta pimentoon. Kun Turtiaisen puheenvuoro on alkamassa, isolla osalla edustajista on tapana poistua salista.

Kansanedustaja Ano Turtiainen puhui eduskunnan täysistunnossa 8. maaliskuuta 2021. Kuva: Antti Aimo-Koivisto

Toistaiseksi Vkk:n poliittinen vaikutusvalta on lähellä nollaa.

Turtiainen on liikennevaliokunnan jäsen, mutta hän kertoo pettyneensä valiokuntatyöskentelyyn ja on siellä melko vähäsanainen.

Olennaista onkin se, ettei Turtiaisen retoriikka tällä hetkellä edes tähtää vaikuttamiseen eduskunnassa. Täysistunnoissa hän ei puhu muille edustajille, vaan suoraan kannattajilleen. Puheet videoidaan, ja Vkk sekä puolueen liittolaiset jakavat ne kanavissaan.

Päämäärä on, että erilaiset rokotevastaiset, kansallismieliset, hallintokriittiset, lahkokristilliset ja salaliittouskovaiset piirit hakeutuisivat Vkk:n toimintaan ja äänestäjiksi.

Siinä Turtiainen on vuonna 2021 onnistunut. Osa kansan syvistä riveistä on vastannut huutoon.

Turtiaiselle ei ole riittänyt, että hän vastustaisi hallituksen ja hallinnon pandemia- ja rokotepolitiikkaa. Hän pitää pandemiaa globaalina salaliittona, jonka päämääränä on orjuuttaa iso osa ihmiskunnasta nykyisten vallanpitäjien alle. Mitä hän mahtaa keksiä seuraavaksi?

Ovatko puheesi menneet mielestäsi yli?

”On ollut sellaisia tilanteita, että se on käväissyt mielessä. Mutta kun on vähän aikaa kulunut, niin on huomannut, että se liittyy tähän ja tähän asiaan. Koen, että [Jumalan] johdatuksella tässä tapahtuu kaikkea”, Turtiainen sanoo.

Syyn verhotulle väkivaltauhkaukselle hän on löytänyt jopa kasvomaskimääräyksistä.

Huhtikuussa 2021 Turtiainen twiittasi: Kaikkia vituttaa jo. Ystäväni sanoi - ”olen valmis tappamaan, jos jollekin tässä maassa pakolla laitetaan maski.” No, en minäkään sellaista katsoisi sivusta. Terveisiä kollegoille, jotka olette maskipakon kannalla.

Jos oma etu on vaatinut, Turtiainen on kuitenkin joustanut kovista näkemyksistään. Hän on ollut valmis tekemään yksityistä maskibisnestä verovaroilla. Turtiaisen ja hänen puolisonsa yhtiö Gometal Oy anoi ja sai huhtikuussa 2020 yli 70 000 euroa korona-avustusta Etelä-Savon ely-keskukselta.

Turtiainen kertoi tuolloin, että Gometal alkoi valmistaa tuen avulla maskeja myyntiin.

On olennainen kysymys, mistä Vkk-puolue kerää rahoituksensa.

Jostain rahaa tulee, sillä Turtiainen väittää, että puolue on tammikuussa palkkaamassa lisää väkeä. Jos puolueen yli 3 000 tukijäsenestä kaikki ovat maksaneet 20 euron vuosittaisen kannatusmaksun, jäsenmaksutuloja kertyy yli 60 000 euroa.

Sen lisäksi Turtiainen viittaa Vkk:n ajatukset jakaviin yrittäjiin, jotka tukevat puoluetta tekemällä sille palveluksia ilmaiseksi.

Näillä ei kuitenkaan pitkälle pötkitä.

Vuodenvaihteessa sekä Vkk että Turtiainen alkoivat mainostaa omilla sosiaalisen median tileillään tavarataloketju Kärkkäinen Oy:tä. Se tehtiin hyvin suorasukaisin tekstein, joissa kehotettiin kannattajia tukemaan Kärkkäistä ja kerrottiin, että Vkk suunnittelee yhteisiä bussimatkoja Kärkkäisen tavarataloihin.

Kärkkäinen Oy:n omistaja Juha Kärkkäinen on tuomittu vuonna 2014 kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli juutalaisvastaisten tekstien julkaisemisesta samoihin aikoihin, kun hän teki tiivistä yhteistyötä uusnatsistisen Pohjoismaiden vastarintaliikkeen kanssa.

Juha Kärkkäinen on myös jyrkän koronarokotevastainen, ja Kärkkäinen Oy on tarjonnut erityisalennuksia ”rokotekriittisille kansalaisille”.

Kärkkäinen kiistää puhelimessa tietävänsä mitään koko asiasta. Hän ei myönnä tukevansa Vkk:ta taloudellisesti, mutta sanoo puolueen kyllä kiinnostavan. Hän sanoo allekirjoittaneensa kannatusilmoituksen, joita Vkk keräsi puolueen rekisteröintiä varten.

Onko mahdollista, että jatkossa tukisit Vkk:ta rahallisesti?

”Ei sitä koskaan tiedä”, Kärkkäinen sanoo.

Ano Turtiainen, onko tavarataloyrittäjä Juha Kärkkäinen rahoittajanne?

”Kärkkäisen arvot ovat joiltain osin samanlaiset kuin meillä. Me kuulumme sillä tavalla yhteen.”

Turtiainen kertoo, että Kärkkäinen oli yksi niistä taustahenkilöistä, joilla puolue luetutti yleisohjelmansa.

”Juha on sitä kommentoinut ja hyväksynyt sen”, Turtiainen sanoo.

On aivan poikkeuksellista, että Vkk hyväksytti yleisohjelmansa puolueeseen kuulumattomalla yrittäjällä.

Turtiaisen mukaan Kärkkäinen ei ole kuitenkaan toistaiseksi tukenut puoluetta rahallisesti. Turtiainen antaa kuitenkin ymmärtää, että hän toivoisi näin tapahtuvan viimeistään kevään 2023 eduskuntavaalien alla.

”Tarvitaan lihaa luiden ympärille.”

Kansanedustaja Ano Turtiainen puhumassa Helsingissä Kansalaistorilla 20. maaliskuuta 2021. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Vkk:n linjasta on puhuttava asioiden oikeilla nimillä, sillä sitähän Turtiainenkin eduskunnassa vaatii.

Puolue näyttää olevan Kreml-mielinen. Se on täysin poikkeuksellista 2020-luvun Suomen poliittisella kartalla, ja ylipäätään harvinaista sitten 1970-luvun kiihkeimpien taistolaisvuosien.

On syytä listata tähän Turtiaisen tuoreet Venäjä-kannanotot eduskunnassa:

14. joulukuuta: Turtiainen kysyy, kuinka kalliiksi Suomelle tulevat Venäjä-pakotteet.

7. joulukuuta: Turtiainen toteaa, että puolustusselonteko maalaa Venäjästä liian negatiivisen kuvan. Hän ehdottaa Suomelle puolueettomuuspolitiikkaa.

17. marraskuuta: Turtiainen ehdottaa Suomelle Paasikiven–Kekkosen linjaa. (Se oli Suomen toisen maailmansodan jälkeinen ulkopoliittinen linja Neuvostoliittoon. Linja huipentui 1970-luvun syvimpään suomettumiskauteen, jolloin Suomi osin alistui Neuvostoliiton määräyksiin sisä- ja ulkopolitiikassa.)

11. marraskuuta: Turtiainen pitää Venäjän valtion lentoyhtiön Aeroflotin vastaisia pakotteita ”täysin järjettöminä” ja ehdottaa, että Suomi estää pakotteet EU:n neuvostossa.

28. lokakuuta: Turtiainen kysyy, olisiko hallitus valmis välittömästi avaamaan Venäjän-kaupan suomalaisille elintarvikkeille.

12. lokakuuta: Turtiainen viittaa taas Kekkosen aikaan, jonka jälkeen Suomessa on ”rakennettu vallankaappaus, jolla koko maa on ohjattu vieraan lainsäädännön alle”.

16. syyskuuta: Turtiainen vaatii Suomen puolueettomuuspolitiikkaa ja Suomen irtautumista EU:n ”vihamielisestä” Venäjä-rintamasta.

Kahden kuukauden sisällä Turtiainen piti siis seitsemän puheenvuoroa, joissa vaadittiin Venäjän-vastaisista pakotteista luopumista, hyviä suhteita itänaapuriin ja Suomen irtautumista EU:sta.

Hän näyttää asettuvan siihen osaan laitakansallismielisten kenttää, jolla Suomi-nationalismiin yhdistyy sympatioita Vladimir Putinin johtamaa Venäjää kohtaan. Tutkijat selittävät ilmiötä sillä, että Putinin kansallismielinen, konservatiivinen, militaristinen ja patriarkaalinen hallinto edustaa ideologista vastavoimaa läntisten demokratioiden arvoliberalismille, globalismille ja feminismille.

”Moni Vkk:n kannattaja varmaan arvostaa sitä Venäjässä”, sanoo Vkk:n Jyväskylän-osaston varapuheenjohtaja Tero Ala-Tuuhonen.

Venäjä-sympatioita ei piilotella Vkk:ssa.

Marraskuussa 2021 James Hirvisaari jakoi Facebookissa ”loistavan puheen”, jonka Putin oli pitänyt Sotšissa lokakuussa 2021. Puolueen toinen varapuheenjohtaja Jarno Vähäkainu sanoo, että Venäjä-pakotteilla ”ammutaan ihtiä molempaan polveen”. Jyväskylän paikallisosastoa johtava Mika Schwach sanoo, ettei hän hyväksy Venäjän toimintaa Ukrainassa, mutta muistuttaa, että ”olemme itse kalistelleet sapelia sinne suuntaan. Lähteneet pakotteisiin ja tehneet Nato-yhteistyötä.”

Suomen tunnetuin Kreml-mielinen vaikuttaja, kohudosentiksikin kutsuttu Johan Bäckman on jo pidempään tukenut perussuomalaisten puheenjohtajaksi elokuussa 2021 pyrkinyttä Ossi Tiihosta, joka joulukuussa loikkasi Vkk:hon. Toinen Kreml-propagandisti Janus Putkonen kutsuu Ano Turtiaista nimellä ”komentaja Turtiainen” ja on helmikuusta 2021 lähtien jakanut omalla Twitter-tilillään merkittävän osan siitä, mitä Turtiainen on eduskunnassa sanonut.

Salaliittoteoreetikkojen vaihtoehtosivustoista Turtiaisen ulostulot lähes suodattamattomina jakavat myös Uusi MV-lehti ja TokenTube.

Venäjän propagandaa ja suomalaisia vaihtoehtomedioita tutkinut yhteiskuntatieteen tohtori Teemu Oivo arvelee, ettei Turtiainen välttämättä toista Venäjän propagandaa täysin tietoisesti.

”Kaava voi mennä niin, että Venäjän strateginen viestintä tuottaa paljon materiaalia, jokaiselle jotakin, ja sieltä suodattuu algoritmien ja suositusten kautta Anolle sopivaa viestiä”, Oivo sanoo.

”En tiedä, minkälaisia henkilökytkentöjä Turtiaisella mahdollisesti on, mutta aika usein Venäjältä tarjotaan sopivaa raaka-ainetta vaikkapa EU-integraation vastaisille voimille.”

Turtiainen kiistää haastattelussa olevansa Venäjä-mielinen. Mutta Venäjän lähelle hän tosiasiassa Suomea ajaisi, jos pystyisi. Hän puhuu pandemian jälkeisestä jälleenrakentamisesta, joka tehtäisiin Paasikiven–Kekkosen linjalla ja vahvalla idänkaupalla.

”Venäjähän sai siipeensä EU-pakotteista, mutta se pakotti Venäjän kehittymään omavaraiseksi ja nyt sieltä saa kaikkea. Jos Eurooppa [EU] menee ihan sekaisin ja siellä tulee sisällissota ja muuta, niin meidän pitää nimenomaan tehdä kauppaa itänaapuriin. Se on meille mahdollisuus.”

On epäselvää, missä määrin Ano Turtiainen uskoo retoriikkaansa.

Mutta se, mistä kaikkialta hänen puheensa kumpuavat, näyttää ilmeisemmältä.

Sotaretoriikka näyttäisi tulevan lähes suodattamattomana QAnonin ja trumpilaisten kapinaliikkeistä. Heinäkuussa 2018 amerikkalainen äärioikeistovaikuttaja Alex Jones kirjoitti Twitteriin, että demokraattipuolueen johto on aloittamassa toista sisällissotaa. Sodan päämääränä olisi ollut kaapata valta Trumpilta. Kun trumpilaisten kumouksellisten laumat valtasivat kongressin tammikuussa 2021, osalla valtaajista oli t-paidat joissa luki: MAGA Civil War January 6, 2021.

Marraskuun alussa Turtiainen lähetti Puolustusvoimain komentajalle Timo Kiviselle avoimen kirjeen, jossa hän julisti epäluottamuksen Puolustusvoimien johdolle ja ilmoitti kieltäytyvänsä maanpuolustuskurssista: Maailma on tällä hetkellä kolmannessa maailmansodassa ja Suomea johdetaan sen ulkopuolelta. Suomen kansa on jaettu kahtia ja se on saatu lietsottua toisiaan vastaan. Maaperällämme tapahtuu merkittävää sotilaallista liikehdintää ja Suomen kansaan kohdistuu sen historian kovimpia uhkia.

Sotilaallisella liikehdinnällä hän tarkoitti tiettävästi Naton neuvoston ja pääsihteerin vierailua Helsingissä lokakuun lopulla.

Turtiainen toistaa myös HS:n haastattelussa, että hän ei luota Puolustusvoimien johtoon. Puheitaan kolmannesta maailmansodasta hän hieman pehmentää ja sanoo, että sota on käynnissä ”kybermielessä, kun ihmisiä yritetään hiljentää”.

Täysistunnoissa Turtiainen on käyttänyt sellaisia termejä kuin suuri nollaus, Agenda 2030 ja uusi maailmanjärjestys.

Ne ovat tunnetuista salaliittoteorioista. Suuri nollaus eli great reset on trumpilaisten piirien salaliittoteoria, jonka mukaan maailman poliittis-taloudellinen eliitti loi koronapandemian, koska sen avulla eliitti kykenee luomaan salaisesti toimivan sosialistisen maailmanhallituksen.

Uusi maailmanjärjestys, johon Turtiainen myös viittaa, on taas vanhempi idea. Se on 1960-luvulla Yhdysvalloissa syntynyt salaliittoteoria totalitaarisesta maailmanhallituksesta.

Nämä ovat niitä asioita, joiden takia Turtiaisen mielestä kannattajien tulisi nyt varustautua aseellisesti ja hamstrata peruselintarvikkeita.

Turtiaisen varustautumispuheille syntyi joulukuun alussa aivan uusi konteksti, kun poliisi kertoi kankaanpääläisestä viiden nuoren äärioikeistolaismiehen porukasta, jota epäillään terrorististen tekojen suunnittelusta.

”Onhan se ongelma, jos Turtiainen sanoo kannattajilleen, että on aika tarttua aseisiin – ja sitten luetaan lehdistä, että Pohjois-Satakunnassa joku porukka on jo tehnyt niin”, sanoo eduskunnan korkea virkamies.

Ei ole näyttöä siitä, että Kankaanpään ryhmä linkittyisi Vkk:n kanssa. On silti hurjaa, että kansanedustaja kehottaa tavallisia suomalaisia aseistautumaan mahdollista sodankäyntiä varten.

Tuska Arkadianmäellä tuntuu vain kasvavan.

Vuosi vaihtui, mutta likapyykki on pesemättä.

Mitä Turtiaisen tapauksessa on tehtävissä? Millaisia ylilyöntejä ja uhkauksia kollegoiden on kestettävä? Entä jos pandemia venyy, kansa entisestään väsyy ja Turtiaisia on tulossa kevään 2023 vaaleissa lisää?

Kohtalonkysymys on myös se, kuinka tilanteeseen reagoivat muut kansanedustajat. Katsooko osa heistä, että kun yksi alentaa entisestään rimaa, voi itsekin limbota ali?

Useampi haastateltu kansanedustaja pohtii Turtiais-pulman perusongelmaa: jos eduskunta nyt päättäisi erottaa Turtiaisen esimerkiksi kahden viikon määräajaksi, se mitä todennäköisimmin vain kasvattaisi Turtiaisen mainetta.

Täydellinen vaikeneminenkin on vain väliaikainen lääke.

Jotainhan kansanedustajien on kuitenkin tehtävä, sillä pelissä on demokratian ydin, yhteiskuntarauha ja päätöksentekokoneiston uskottavuus. Maailmassa on monta parlamenttia, joissa arkinen ajoneuvoverolain muuttaminenkin voi johtaa käsirysyyn.

”Eduskunnassa meidän järjestelmämme perustuu luottamukseen ja kollegoiden arvostamiseen”, huokaa eduskunnan 1. varapuhemiehenä vuoden 2021 toiminut Sdp:n Tarja Filatov.

”Jos yksi irtautuu niistä arvoista, mihin sellainen kehitys pidemmän päälle johtaa. Olemmeko me lopulta toistemme rinnuksissa kiinni?”