https://www.hs.fi/suomi/art-2000010980853.html

📅 2025-01-26T12:15:22.884Z
👁️ 68 katselukertaa
🔓 Julkinen


Oikeus teki tällä viikolla päätöksen, joka saattoi saada poliisit kiroilemaan
HS-analyysi|Oikeuden päätöksen perusteella poliisi tutkii rikoksista epäiltyjen puhelimia ja muita laitteita lainvastaisella tavalla. Poliisi valittanee päätöksestä.

Joiltakin poliiseilta saattoi päästä tällä viikolla voimasana, kun Varsinais-Suomen käräjäoikeus antoi päätöksensä poliisin tekemän laite-etsinnän lainmukaisuudesta.

Päätös heittää epäilyksen varjon poliisin rikostutkinnan lainmukaisuuden päälle laajemminkin. Tapauksen vaikutukset saattavat vielä ulottua lukuisiin rikostutkintoihin Suomenlahden kaapelituhon tutkinta mukaan lukien.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli sitä, millä edellytyksillä poliisi voi tutkia rikoksesta epäillyn ihmisen matkapuhelinten ja muiden laitteiden sisältöjä.

Keskusrikospoliisi oli tutkinut rikoksista epäillyn matkapuhelinten, kannettavan tietokoneen ja tablettitietokoneen sisällöt. Häntä epäillään kunnianloukkauksesta ja seksuaalisesta ahdistelusta.

Epäilty valitti käräjäoikeuteen laite-etsinnästä. Hänen mukaansa etsintä oli lainvastainen.

Rikoksesta epäillyn valitusta hoiti oikeudessa asianajaja Markku Fredman. Hänen ajamansa jutut ovat aikaisemminkin vaikuttaneet yksittäistä oikeusasiaa laajemmin laintulkintoihin.

Käräjäoikeus päätyi asiassa Fredmanin edustaman henkilön kannalle.

Kyse oli muun muassa siitä, oliko laite-etsinnän toteuttamisesta päätetty lainmukaisesti.

Laite-etsintä voidaan tehdä eräiden muiden edellytysten täyttyessä poliisin omalla päätöksellä, kunhan päätöksen tekee pidättämiseen oikeutettu virkamies. Usein asiasta päättää tutkinnanjohtaja.

Keskusrikospoliisi oli menetellyt juuri näin. Se noudatti kansallista lainsäädäntöä.

Kansallinen laki jätetään kuitenkin soveltamatta, jos se on ristiriidassa Euroopan unionin oikeuden kanssa. Varsinais-Suomen käräjäoikeus päätti tehdä niin.

Euroopan unionin tuomioistuin antoi nimittäin viime lokakuussa ennakkoratkaisun matkapuhelimen sisällön tutkimisen edellytyksistä. Kaikkien jäsenmaiden on noudatettava tuomioistuimen linjauksia.

Erityisen merkittävää ratkaisussa on se, että poliisin on lähtökohtaisesti haettava matkapuhelimen sisällön tutkimista varten etukäteen lupa tuomioistuimelta tai muulta riippumattomalta hallintoelimeltä. Suomessa ei menetellä niin.

EU-tuomioistuimen mukaan pääsy matkapuhelimen sisältämiin tietoihin voi mahdollistaa tarkkojen johtopäätösten teon henkilön yksityiselämästä. Kysymys voi olla erittäin vakavasta puuttumisesta perusoikeuksiin.

EU-tuomioistuimen päätös on nostamassa kynnystä laite-etsintöihin. Suomessa etsintöjä on voitu tehdä poliisin omalla päätöksellä hyvinkin vähäisiä rikoksia myöten.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus otti ratkaisussaan EU-oikeuden huomioon.

Käräjäoikeus päätti, ettei keskusrikospoliisilla ollut toimivaltaa päättää laite-etsinnästä rikoksesta epäillyn matkapuhelimiin ja muihin laitteisiin.

Lisäksi oikeus totesi, ettei poliisin etsinnän ulottamista kaikkiin epäillyn laitteisiin voitu pitää suhteellisuusperiaate huomioiden hyväksyttävänä. Osa laitteista oli hänen perheenjäsentensä käytössä ja osa hänen työnantajansa omaisuutta.

Poliisi määrättiin hävittämään jäljennökset laitteiden sisällöstä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomessa, kun poliisin laite-etsintä todetaan lainvastaiseksi tuoreen EU-tuomioistuimen ratkaisun perusteella.

Päätös ei ole vielä lainvoimainen. Keskusrikospoliisista kerrottiin tällä viikolla, että se todennäköisesti valittaa käräjäoikeuden päätöksestä.

”Vaikutukset erityisesti rikostutkintaan olisivat merkittävät, jos käräjäoikeuden laintulkinta jäisi voimaan. Se toisi tutkintoihin viiveitä ja lisäisi viranomaisten työmäärää huomattavasti”, sanoo keskusrikospoliisin poliisilakimies Tommi Reen.

Aika näyttää, millaiseksi oikeuskäytäntö asiassa lopulta muodostuu, mutta ainakin asianajaja Markku Fredman on luottavainen.

”Pidän täysin selvänä, että tämä ratkaisu vahvistettaisiin ylemmissä oikeusasteissa”, Fredman sanoo.

Miksi tämä asia on merkittävä?

Siksi että poliisi ja muut esitutkintaviranomaiset ovat tehneet laite-etsintöjä todella monessa muussakin rikostutkinnassa vastaavalla tavalla. Vuonna 2023 viranomaiset tekivät keskimäärin 25 laite-etsintää joka päivä.

Epäilemättä näin on toimittu myös Suomenlahden kaapelituhon tutkinnassa, jos ja kun poliisi on käynyt läpi Eagle S -aluksen ja sen miehistön laitteiden sisältöjä.

Jos Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi linjaksi, suuressa määrässä esitutkintoja hankitaan koko ajan todisteita EU-oikeuden vastaisella tavalla.

Laite-etsintöjen lainmukaisuudesta voi muodostua lähitulevaisuudessa kuuma kysymys, kun rikosepäilyjä käsitellään oikeuksissa.

Poliisi ja oikeusministeriö ovat pohtineet jo syksystä lähtien, mitä muutoksia EU-tuomioistuimen ratkaisu mahdollisesti vaatii Suomelta. Pohdinta jatkui yhä tällä viikolla, kun HS tiedusteli asiasta.

Poliisijohdon ja ministeriön pitäisi jo kyetä lausumaan, miten ongelma aiotaan ratkaista.

Tilanne on ajautumassa kestämättömäksi. Ei saa olla epäselvää, puuttuuko poliisi päivittäin kansalaisten yksityisyyteen lainmukaisesti vai lainvastaisesti.