hs.fi - 2000009989857 - Maksumuuri poistettu

📅 2023-11-20T10:32:20.857Z
👁️ 60 katselukertaa
🔓 Julkinen


Onnettomuudesta kerrottiin lyhyesti useissa medioissa lokakuussa 2020. Parikymppinen parivaljakko oli varastanut taksin ja ajanut valtavaa vauhtia moottoritiellä ulos Paimion kohdalla. 18-vuotias nainen kuoli, ja 22-vuotias mies loukkaantui vakavasti.

Nyt tapahtuman taustat ovat selvinneet. Tapahtumiin liittyvät kahden nuoren aikuisen mielenterveysongelmat, sopimus yhteisestä kuolemasta ja oikeusjuttu, jossa eloon jäänyt mies väitti kuskin olleen ajokortiton nainen.

18-vuotias nainen ja 22-vuotias mies viestittelivät toisilleen lokakuisena tiistaina. Viestien aiheena oli pääasiassa heidän mielenterveytensä ja heikko henkinen kuntonsa. 

Seuraavana päivänä nainen tuli miehen asunnolle Turun Halisiin. Mies kertoi myöhemmin poliisitutkinnassa, että kaksikko joi asunnolla kuohuviiniä.

Miehen mukaan kaksikko päätti ajaa yhdessä ulos tieltä. Mies jätti asunnolleen yhden sanan pituisen itsemurhaviestin.

Mies tilasi taksin kahden jälkeen torstaina aamuyöllä. Kaksikko oli yhteisesti päättänyt pakottaa taksikuski matkan aikana ulos autosta. Mies kertoi myöhemmin poliisille, että heidän tarkoituksenaan ei ollut vahingoittaa kuskia, vaan kaksikon tarkoituksena oli saada auto haltuun suunnitelman toteuttamiseksi.

Taksikuski otti parivaljakon kyytiin puoli kolmen aikaan. Auto suuntasi Turun keskustaan.

Linja-autoaseman kohdalla nainen valitti huonoa oloaan, joten taksikuski pysäytti auton tien levennykselle. Kun auto pysähtyi, matkustajat ottivat esiin teräaseet. Mies laittoi puukon kuskin kaulalle ja nainen kuskin kylkeä kohti.

Kaksikko pakotti kuskin pois autosta ja ryösti taksin, suurikokoisen Volvo-farmariauton. Kuski sai tilanteessa pienen haavan sormeensa.

Taksikuljettaja kertoi myöhemmin poliisille, että nainen nousi etumatkustajan ja mies kuskin paikalle.

22-vuotias mies kuitenkin väitti myöhemmin, että nainen ajoi autoa saman tien, kun taas hän istui matkustajan paikalle.

Tapahtuneen poliisitutkinnassa selvisi, että kuskina oli keskusta-alueella juuri 22-vuotias mies. Ryöstetty auto tallentui liikennekameroihin Ratapihankadulla, Koulukadulla ja Naantalin pikatiellä.

Seuraavaksi auto tallentui liikennevalvontakeskuksen kameroihin Turku-Helsinki-moottoritiellä matkalla Helsingin suuntaan. Poliisipartio tavoitti auton Hajalan kohdalla Salossa. Tällöin ei saatu varmaa havaintoa auton kuljettajasta.

Ryöstetty Volvo nousi Hajalan rampista ja kääntyi takaisin Turkuun päin.

Volvon nopeus oli jopa yli 200 km/h. Paimiossa auto ajautui tieltä ulos ja törmäsi ojan penkkaan. Auto lähti ilmalentoon, pyöri useita kertoja ympäri, pysähtyi lopulta 200 metrin päässä puuhun ja katkesi kahtia. 

Kuski ja matkustaja lensivät autosta ulos. 18-vuotias nainen kuoli ulosajossa saamiinsa vammoihin. 22-vuotias mies loukkaantui vakavasti.

Lounais-Suomen poliisilaitos käynnisti tapahtuneesta rikostutkinnan. 22-vuotiasta epäiltiin törkeästä ryöstöstä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä kuolemantuottamuksesta.

Syyttäjä haki miehelle tuomiota näistä kolmesta rikoksesta. Varsinais-Suomen käräjäoikeus käsitteli tapausta lokakuussa ja antoi tuomion marraskuun alkupuolella.

Vuonna 1998 syntynyt mies sai tuomion törkeästä ryöstöstä, mutta oikeus hylkäsi kaksi muuta syytettä.

Syytteiden hylkääminen liittyi kysymykseen siitä, kuka oli auton kuljettaja onnettomuushetkellä.

Syyttäjä lähti siitä, että mies oli jatkanut kuskina viimeisen varman kamerahavainnon jälkeen. Puolustuksen mukaan mies ja nainen vaihtoivat paikkoja Turun keskustan jälkeen, ja onnettomuushetkellä kuskina oli nuori nainen.

Onnettomuudessa kuolleen naisen läheiset kertoivat oikeudessa, että naisella ei ollut ajokorttia eikä hän todennäköisesti osannut ajaa autolla. 

Toisaalta miehen dna:ta löytyi etumatkustajan turvatyynystä. Lisäksi mies lähetti autosta Snapchat-sovelluksella viestin ystävälleen. Sovelluksella lähetetyt viestit poistuvat automaattisesti lukemisen jälkeen. 

Ystävä kertoi oikeudessa, että viestin taustakuvassa näkyi auton sisätilat kuvattuna etumatkustajan puolelta.

Tuomitsemisen edellytyksenä on se, että syytetyn syyllisyydestä ei jää varteenotettavaa epäilyä. Kun onnettomuushetken kuskin henkilöllisyyttä ei osoitettu riittävän näytön avulla, oikeus hylkäsi kaksi syytettä. 

Oikeus tuomitsi vuonna 1998 syntyneen miehen törkeästä ryöstöstä kahden vuoden ehdolliseen vankeuteen ja 120 tunnin yhdyskuntapalveluun.

Kahden vuoden tuomio määrätään pääsääntöisesti ehdottomana. Oikeus päätyi lievempään vaihtoehtoon muun muassa sen vuoksi, että mies oli hakeutunut tapahtumien jälkeen intensiiviseen hoitoon ja aloittanut kuntouttavan työtoiminnan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.