jamsanseutu.fi - 2000009364562 - Maksumuuri poistettu

📅 2023-02-03T08:52:29.707Z
👁️ 100 katselukertaa
🔓 Julkinen


Loppukesästä Jämsään puolisonsa kanssa muuttanut Tiina Hälikkä ei ole ennättänyt lepäilemään laakereillaan. Muuttaminen on aina iso urakka, mutta tällä kertaa omakotitaloon Pietilään muutti pariskunnan lisäksi myös Hälikän luotsaama koruyritys Koi Design. Rakennuksen alakerrassa yritykselle löytyi tismalleen sopiva tila, mutta sen virittäminen yrityksen toiminnalle sopiviksi ei tapahtunut hetkessä.

”Meni varmaan lokakuulle, ennen kuin työtilat olivat käyttökunnossa ja tavarat varastossa edes jonkinlaisessa järjestyksessä. Aivan valmista ei ole vieläkään, mutta nyt tässä pystyy jo tekemään jotain”, Hälikkä kertoo.

Hälikkä suunnittelee ja valmistaa itse Koi Designin korut, joita on nyt esillä myös Pietilässä työtilojen yhteydestä löytyvässä pajamyymälässä. Joulun alla pop up -tyyppisesti avoinna olleen myymälän ovet avautuvat tällä hetkellä vain tilauksesta, mutta Hälikkä on ehtinyt jo suunnitella myös vakituisia aukioloaikoja.

Ennen Jämsään muuttoa Hälikkä ehti asua miehensä kanssa vuosia Oulun seudulla. Hyppäys Keski-Suomeen ei ollut aivan niin pitkä kuin voisi äkkiseltään luulla: molemmat ovat opiskelleet ja olleet aikoinaan töissäkin Jyväskylässä.

”Etsimme taloa Jyväskylän ja Tampereen väliltä. Olisimme voineet muuttaa vaikka keskelle metsää, mutta sopiva koti sattui löytymään Jämsästä. Valinnassa painoi se, että työtilat löytyvät omasta pihapiiristä, mutta kyllä hinnallakin oli merkitystä. Jämsässä on ihan erilainen hintataso kuin ympäröivillä alueilla, lähti Ysitietä kumpaan suuntaan tahansa”, Hälikkä sanoo.

Uuden kodin sijainti toimii siinäkin mielessä hyvin, että pariskunnan synnyinseuduille Etelä-Savoon ajaa Jämsästä parissa tunnissa. Oulun korkeudelta matkaa kertyi kuusi tuntia suuntaansa.

”Mutta kyllä meiltä on aika monta kertaa kysytty, että miksi ihmeessä te juuri Jämsään tulitte”, Hälikkä virnistää.

Vielä reilut 10 vuotta sitten Hälikkä asui Jyväskylässä ja teki töitä aivan toisella alalla. Kun epävarmuus töiden jatkumisesta lisääntyi, vuosikausia kivi- ja lasihelmikoruja harrastusmielessä tehnyt Hälikkä haki ja pääsi Ouluun opiskelemaan koruartesaaniksi. Puoliso oli muuttanut Oulun seudulle jo aiemmin, ja pohjoiseen kulki myös Tiina Hälikän tie.

Opinnot kestivät kaksi vuotta. Niiden aikana syntyi niin Koi Design kuin muutama yrityksen mallistosta edelleen löytyvä hopeakoru.

Kivi- ja lasihelmikorujen valmistuksen Hälikkä jätti jo varhaisessa vaiheessa. Hopeakorujen rinnalla hän alkoi valmistaa lopulta jotain aivan muuta, eli puuhelmikoruja. Siihen vaikuttivat pitkälle myös käytännön syyt, sillä hopeakorut valmistuivat pajalla Etelä-Savossa.

”Tarvitsin niiden lisäksi tuotteen, jota pystyin valmistamaan kotona, ja puuhelmikorut olivat sitä. Ajatuksena oli kuitenkin koko ajan tehdä hopeakoruista päätuote”, Hälikkä kertoo.

Tällä hetkellä puuhelmikorut ja hopeakorut ovat menekin puolesta liki tasavahvoja. Sen verran erilaisista tuotteista on kuitenkin kyse, että Hälikkä loi puuhelmikoruille oman Väriä by Koi Design -brändin.

Uusia hopeakoruja ja kokonaisia hopeakorumallistojakin on syntynyt Hälikän seitsemän yrittäjävuoden aikana tipotellen. Vaikka asiakkaat eivät ole osoittaneet merkkejä kyllästymisestä tuotteisiin, Hälikkä itse arvioi, että pikkuhiljaa alkaa olla aika karsia malleja ja luoda uutta.

Hälikkä ehti Oulun seudulla asuessaan opiskella myös kultasepän ammattitutkintoa varten, mutta ajanpuutteen vuoksi näytöt jäivät tekemättä.

”Ehdin kuitenkin saada koulutuksesta irti kaiken sen opin, mitä olin lähtenyt hakemaan. Haluaisin ottaa niitä taitoja nyt käyttöön ja tehdä jatkossa monipuolisempaa ja haasteellisempaa mallistoa”, Hälikkä sanoo.

Hälikän muotokieli on tähän saakka ollut hänen oman arvionsa mukaan varsin kaksiulotteista. Nyt häneltä löytyy halua ja paloa myös kolmanteen ulottuvuuteen.

”Vielä ei tiedä, mitä sieltä pulpahtaa, mutta tahtotila uudistumiseen on vahva. Ehkä uusi miljöö ja sen mukana tulevat uudet mahdollisuudet tukevat sitä”, Hälikkä sanoo.

Hälikkä ei pidä itseään ideoita pulppuilevana persoonana. Useimmiten uudet tuotteet syntyvät, kun hänellä on tilaisuus istua alas ja miettiä, väännellä ja käännellä työstettävää materiaalia.

Viimeisen vuoden aikana tällaisia tilaisuuksia on ollut varsin vähän, sillä uuden kehittäminen on jäänyt oman korutuotannon jalkoihin.

”Loppuvuosi paahdettiin niin täysillä, että nyt on pakko vähän myös levätä. Ja niinhän sitä sanotaan, että luovuus vaatii tylsyyttä”, Hälikkä sanoo.

Tammi-maaliskuu ovat yleensä korumyynnin kannalta vuoden hiljaisinta aikaa. Myyntitapahtumia ei ole, ja joulun ajan kiihkeämmän shoppailukauden jälkeen myös verkkokaupan puolella on rauhallista.

Aivan kokonaan Hälikkä ei aio lomalle jäädä, mutta hän on antanut itselleen luvan ottaa alkuvuodesta vähän löysemmin. Uudessa kodissa ja yrityksen tiloissa riittää vielä tekemistä, eikä tuotevarastojen täydentämistäkään voi kokonaan unohtaa. Mutta ehkäpä tilaa jää myös uuden luomiselle.

Hälikkä aikoo jälleen tänä vuonna viedä tuotteensa alan suurimmille messuille niin Tampereelle kuin Jyväskyläänkin. Värikkäiden puuhelmikorujen kauppa käy parhaiten kesäaikaan, joten erinäisissä kesätapahtumissakin niitä tullaan näkemään.

”Kesäisin olen ollut välillä jopa festareilla, ja kun tuo Himos on nyt niin lähellä, niin se vähän kiinnostaisi. Olen jo ilmoittautunut mukaan Jämsän yrittäjänaisten kevätmyyjäisiin huhtikuussa, ja Jämsän Äijän markkinoille pitää mennä kesällä ehdottomasti”, Hälikkä suunnittelee.