hs.fi - 2000009916440 - Maksumuuri poistettu

📅 2024-02-03T14:55:56.607Z
👁️ 14 katselukertaa
🔓 Julkinen


”Syyllistyin hyssyttelyyn”, kirjoitti helsinkiläinen demari­poliitikko Sami Kuusela X-viestipalvelussa viime viikolla. Herätteenä olivat uutiset väki­valtaisista katu­jengeistä, jotka hakevat jäsenensä maahan­muuttajien lapsista.

HS:n haastattelussa Kuusela sanoi, ettei perus­suomalaisten pidä enää antaa hallita kriittistä maahan­muutto­keskustelua. Juuri niin on vuosi­kaudet tehty. 

Osa päättäjistä ja asiantuntijoista on vaiennut kotoutumisen ongelmista, jotta ei tarjoaisi polttoainetta rasistiselle hyökkäilylle tai joutuisi itse hyökkäyksen kohteeksi. Toiset ovat olleet hiljaa peläten, että heitä itseään syytetään rasismista. Ja kaikki puolueet pelkäävät, että avoin puhe pelaa perussuomalaisten pussiin.

Hissuksiin on oltu silloinkin, kun ongelmia on tunnistettu ja niihin on kehitelty ratkaisuja. Se on tyhmää. Juuri vaikeneminen pelaa perussuomalaisten pussiin ja lisää heidän kannatustaan. 

Perussuomalaiset ovat osanneet hyödyntää muiden pelkoja. En ole nähnyt paljon puhuttua persujen pelikirjaa, mutta siinä voisi lukea näin: Kun havaitset monisyisen vähemmistöihin liittyvän ongelman, myrkytä tontti. Ota syrjivä kanta, käytä halventavaa kieltä. Silloin muut eivät halua tahria itseään aiheeseen. 

Toimii. Eikä yksin pelikirjan kirjoittajien vaan myös heidän kiivaiden vastustajiensa ansiosta. Se, joka ei vastusta rasismia oikeaoppisesti, voi kuulla olevansa rasisti itsekin.

Vihreiden konkaripoliitikko Osmo Soininvaara totesi HS:ssä, ettei keskusteluun mahdu mitään harmaan sävyjä. Jos niitä löytää, tulee luetuksi väärään leiriin. Siihen on syytä kaikissa osapuolissa, Soininvaara sanoi, kun soitin hänelle. 

Tällä tavalla perussuomalaiset ovat vallanneet uusiakin nurkkia julkisesta keskustelusta, esimerkiksi sukupuolikysymyksessä. Sukupuolen käsitteen mullistaminen biologisesta faktasta pelkäksi identiteetiksi ei ole lainkaan ongelmatonta ja yleisesti hyväksyttyä, mutta suuntauksen kriittinen arviointi on jätetty perussuomalaisten mellastuskentäksi.

Tärkeää olisi kuulla paljon laajemmin ja monipuolisemmin vähemmistöjä itseään. He tietävät kokemuksesta ja näkevät läheltä, mikä yhdenvertaisuutta ja yhteiskuntaan kiinnittymistä auttaa ja mikä estää.

Maahanmuuttajien ääni kuuluu nyt Suomessa hiljaa. Niinpä hätkäytti, kun saksalainen, Israelissa syntynyt ja muslimikulttuurissa kasvanut Ahmad Mansour esitti kesällä HS:ssä voimakkaan näkemyksen Saksan katuväkivallan juurista.

Hänen mielestään väkivalta kumpuaa islamilaisesta patriarkaalisesta kulttuurista. Lapset kokevat usein väkivaltaa myös kotona. Heidän on oltava kuuliaisia vanhemmille. Kun nuorten on mahdotonta kapinoida kotona, kapina suuntautuu kadulle.

Äitiä pidetään perheessä jalustalla. Toisaalta äidit palvovat poikalapsia. Nämä oppivat, että ovat parempia sukupuolensa takia. Maailma kuuluu heille vain, koska he ovat poikia. Se synnyttää toksista maskuliinisuutta ja tekee vaikeaksi sopeutua tasa-arvoa korostavaan länsimaiseen yhteiskuntaan. 

Äitien ja poikien noidankehä pitää Mansourin mielestä murtaa.

Mansour syytti Saksan vaikeuksista vasemmistoa. Hänen mielestään vasemmisto on tehnyt maahanmuuttajista pehmolelujaan ja sen antirasistinen ideologia ylläpitää ongelmia. Hallituksiin tämä nostaa oikeistolaisia, koska vain oikeistolaiset puhuvat ongelmista. Yhteiskunnan keskustan pitäisi ottaa agenda heiltä pois.

Parasta olisi, että ratkaisuja etsisivät ja niistä keskustelisivat rohkeasti kaikki. Ei ole mitään tieteellistä tai poliittista oppisuuntaa, joka voi sanella oikeat sanat ja parhaat tavat parantaa maailmaa.

Kirjoittaja on HS:n tiedetoimittaja.

Lue lisää: Helsinkiläinen vasemmisto­poliitikko sanoo ”hyssyttelleensä” maahan­muuton ongelmia – Keskustelun vaikeus tunnistetaan laajasti

Lue lisää: ”Tietenkin kyse on kulttuurista” – Ahmad Mansour kertoo, mistä katujen väkivalta johtuu