Helsingin Sanomat - Kokoomuksen salaisuus - 2000008840422 - Maksumuuri poistettu

📅 2022-06-19T08:13:15.685Z
👁️ 164 katselukertaa
🔓 Julkinen


Alkukesästä 2020 keskusrikospoliisin tutkijat soittivat yhdeksälle naiselle. Heille esitettiin sama kysymys.

Poliisille on toimitettu tietoa, jonka mukaan joku Kokoomuksen kansanedustajana toimiva henkilö olisi käyttäytynyt jollain tavalla epäsopivasti nuoria tyttöjä ja naisia kohtaan. Tiedätkö jotain tällaisesta asiasta, ja tiedätkö, kenestä on kyse?

Kaikki tiesivät, kenestä poliisi kyseli. Se käy ilmi tutkintamateriaalista.

”Tiedän mistä on kyse ja kyseessä on Wille Rydman.”

”Jos me nyt puhutaan samasta henkilöstä, niin se on Wille Rydman.”

”Olen tuntenut tämän kyseisen henkilön, eli Wille Rydmanin vuodesta 2011 alkaen. Oletan siis, että hänestä on kyse.”

”Tavallaan minä en liity asiaan, mutta tiedän jotain tästä asiasta. Varmistan, että tässä on kyse Wille Rydmaniin liittyvistä asioista.”

”Tiedän, mistä on kyse. Kyseessä on siis Wille Rydman.”

Helsingin Sanomat on selvittänyt pitkään väitteitä kansanedustaja Wille Rydmanin, 36, epäasiallisista suhteista nuoriin naisiin ja alaikäisiin tyttöihin.

Rydman on suuren puolueen keskeinen poliitikko. Hän on toiminut tapahtumien aikaan useissa vaikutusvaltaisissa tehtävissä, kuten kokoomusnuorten puheenjohtajana, kansanedustajana, eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenenä sekä Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

Useiden naisten kertomusten perusteella Rydman on hyödyntänyt poliittista asemaansa, kun hän on hakeutunut tekemisiin nuorten naisten ja tyttöjen kanssa.

Tässä jutussa ei väitetä Rydmanin syyllistyneen rikoksiin. On viranomaisten tehtävä arvioida, täyttääkö jokin teko rikoksen tunnusmerkistön. Jutussa on kyse siitä pohdinnasta, millainen toiminta on hyväksyttävää merkittävältä poliittiselta vallankäyttäjältä.

Rydmania koskevat kertomukset ovat monen vuoden ajalta. Naiset ovat puhuneet yhdenmukaisesti ja uskottavasti. HS on pyrkinyt varmistamaan kertomuksia eri lähteistä.

Keskusrikospoliisi selvitti Rydmanin toimintaa vuonna 2020.

17-vuotias tyttö oli kertonut seksuaalisen kaltoinkohtelun uhreja auttavassa chat-palvelussa, että hänen puolueensa jäsen olisi kymmenen vuoden ajan ahdistellut 14–17-vuotiaita. Aiheesta oli keskusteltu myös sosiaalisessa mediassa kokoomusnuorten Jodel-kanavalla. Myöhemmin kanava keskusteluineen poistettiin.

Tyttö ei chatissa nimennyt ahdistelijaa tai puoluetta. Palvelun työntekijä toimitti tiedot keskustelusta poliisille, joka selvitti tytön henkilöllisyyden ja sai tältä tietoa aiemmasta somekeskustelusta.

Viikon kuluessa poliisin tutkijat kuulustelivat yhdeksää naista. Kuusi kertoi, että heillä oli ollut epämiellyttävä kokemus Rydmanin kanssa. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kertoivat olleensa tapahtumien aikana alaikäisiä.

Kaksi kertoi poliisille olleensa alaikäisinä seurustelusuhteessa heitä selvästi vanhemman Rydmanin kanssa, mutta he eivät luonnehtineet kokemusta ahdistavaksi. Toinen oli suhteen alkaessa täyttänyt 16, ja Rydman oli 25-vuotias kokoomusnuorten puheenjohtaja. Toinen oli ollut 17-vuotias seurustelun alkaessa.

Rydmania poliisi ei kuulustellut. Pari päivää viimeisten puhutusten jälkeen esiselvitys lopetettiin. Poliisin mukaan mikään ilmi tullut teko ei ylittänyt tutkintakynnystä.

HS on haastatellut osan poliisille puhuneista naisista sekä kolme muuta naista, jotka ovat kertoneet Rydmaniin liittyvistä kokemuksistaan. Kaikki haastatellut ovat nyt täysi-ikäisiä.

Kaksi naista halusi esiintyä omalla nimellään. Muiden nimiä HS ei julkaise heidän yksityisyytensä suojaamiseksi.

Yhteensä yhdeksän naista kertoi poliisille tai HS:lle, että Rydman on käyttäytynyt heitä kohtaan ahdistavalla tavalla. Kertomukset ovat noin vuosikymmenen pituiselta ajalta, tuoreimmat muutaman vuoden takaa. 

Kaksi tytöistä kertoi alkaneensa tavata Rydmania ollessaan vasta yläasteella. Kaikki ahdistavasta käytöksestä kertoneet ovat olleet selvästi, noin 8–10 vuotta, Rydmania nuorempia.

Rydman kiistää HS:lle, että hän olisi käyttäytynyt seksuaalissävytteisesti tai epäsopivasti ketään alaikäistä kohtaan.

”Tuo on törkeä väite, enkä usko, että moni kokee näin. Nämä ovat erikoisia väitteitä”, hän sanoo.

Milja tutustui Rydmaniin 14-vuotiaana vuonna 2010. Kahdeksannen luokan oppilas oli tet-harjoittelussa kokoomusnuorissa.

Rydman oli 24-vuotias kokoomusnuorten puheenjohtaja, joka oli toiminut kansanedustajien avustajana.

Milja kertoi poliisille, että kun harjoittelu oli päättymässä, Rydman ehdotti, että hän voisi viedä tytön vierailulle eduskuntaan. He alkoivat tavata. Rydman ei aina ollut aloitteellinen, joskus Milja ehdotti tapaamista.

Kursivoidut kohdat ovat suoria lainauksia poliisin kuulustelupöytäkirjasta.

Kun olin alle 16-vuotias, niin kävimme juuri lounailla ja illallisilla, mutta kun täytin 16 vuotta, Wille pyysi minua kotiinsa käymään, Milja kertoi.

Näin Milja kuvasi tapahtumia Rydmanin kotona.

Hän kertoi pitävänsä minua hyvin viehättävänä ja kertoi myös keskustelleen minusta ystäviensä kanssa aikanaan jo TET-harjoitteluni jälkeen, kun olin 14-15, että he pitivät minua Willen sanojen mukaan ”kuumana”, mikä tuntui Willestä ”kamalalta, koska olit niin nuori”, mutta hän perusteli asiaa sillä, että olin kuulemma aina vaikuttanut kypsältä ja ikäistäni vanhemmalta.

Sohvalla Rydman alkoi Miljan mukaan lähennellä. Rydman kosketteli ja kähmi takapuolta ja koetti myös suudella minua, jolloin peräännyin tilanteesta, Milja kertoi kuulustelussa.

Tällainen teko voisi mahdollisesti nykypäivänä täyttää seksuaalisen ahdistelun tunnusmerkistön. Syyteoikeus oli Miljan kertoman osalta kuitenkin jo vanhentunut, eikä poliisi ottanut sitä tutkintaan.

Milja jatkoi: En kuitenkaan joutunut työntämään Willeä, eikä hän mitenkään pakottanut. Pyysin useamman kerran häntä tilaamaan minulle taksin, mutta hän ohitti pyynnöt ja oli sitten jotenkin vaikea päästä pois sieltä hänen luotaan.

Lopulta tyttö pääsi lähtemään asunnolta.

Milja kertoi poliisille tulkinneensa tilanteen niin, että Rydman oli odottanut hänen ylittävän suojaikärajan ennen kuin yritti lähestyä seksuaalisesti. Lain mukaan aikuinen ei lähtökohtaisesti saa harrastaa seksiä alle 16-vuotiaan kanssa.

Wille ei kuitenkaan itse siis sanonut suoraan, että olisi nimenomaisesti odottanut minun täyttävän 16, jotta pääsisi lähestymään minua fyysisesti, vaan tein itse tämän tulkinnan lähestymisyritysten ajankohtien perusteella.

Myöhemmin tyttö jätti nuorisopolitiikan.

Olen kavereiden kanssa jutellut asiasta ja varsinkin kun kokoomusnuorissa Willen ja muiden miespuolisten henkilöiden puolesta oli paljon epäasiallista käytöstä, niin lopetin sitten itsekin siinä toiminnassa mukana olemisen.

Rydmanin mukaan Milja ei ole todellisuudessa sanonut niitä asioita, joita poliisi on kirjannut hänen sanoneen. 

”Poliisi on kirjannut sen itse asiassa väärin”, Rydman sanoo HS:lle.

Rydman sanoo, ettei hän ole käyttäytynyt seksuaalisesti Miljaa kohtaan tämän täytettyä 16 vuotta, ei ole kutsunut tätä asuntoonsa eikä ole vienyt tätä syömään. Rydmanin mukaan Milja on ollut 20-vuotias, ei 16-vuotias, kun heillä on ollut ”intiimimpi hetki”.

Rydman ei siis väitä tytön valehtelevan vaan sanoo, että poliisi on kirjannut tytön iän sekä tämän puheet täysin väärin.

Miten poliisi olisi kirjannut näin olennaisia asioita väärin?

”Perusasiat ovat suurin piirtein oikein.”

Miksi poliisi olisi kirjannut Miljan pohtineen 16 vuoden suojaikärajaa, jos Milja olisi todellisuudessa kuvaillut tilannetta, jossa hän on jo täysi-ikäinen?

”En osaa ottaa sinänsä mitään kantaa siihen, mitä siihen on kirjattu tai mitä hän on pohtinut.”

Keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja Jyri Hiltunen sanoo HS:lle, että Rydmanin väite ”ei kuulosta mahdolliselta”. Puhutetut naiset ovat tarkastaneet kuulustelupöytäkirjat.

”Aika erikoinen väite. Emme me keksi kuulustelukertomuksia hatusta. Jos Rydman on sitä mieltä että viranomainen tekee tahallisia virheitä, sitä varten on omat prosessinsa.”

Milja ei ole ollut yhteydessä poliisiin korjatakseen kertomustaan. Rydman väittää, että Milja ”katuu poliisille puhumista eikä halua olla asian kanssa missään tekemisissä”.

”Häntä on nimenomaisesti harmittanut, että hän on ylipäänsä vastannut, kun poliisi on hänelle soittanut. Mutta se on epäilemättä ollut jännittävä tilanne. Sen jälkeen hän on tullut siihen tulokseen, ettei asiaan enää puutu. Ja näin hän on ymmärtääkseni toiminut silloinkin, kun olet yrittänyt häneen olla yhteydessä – eikö vaan?”

HS tavoitti Miljan. Hän kertoo, että poliisi on kirjannut hänen sanomisensa täysin oikein eikä hän kadu sitä, että kertoi Rydmanin toiminnasta poliisille.

”Olen sanonut poliisille juuri noin kuin se on kirjattu.”

Milja sanoo, että hänen oli ollut hankala päästä pois Rydmanin asunnosta. Rydman ei ollut fyysisesti estänyt häntä mutta oli käyttäytynyt painostavasti, ei ollut pyynnöistä huolimatta tilannut taksia ja oli ehdottanut, että he menisivät makuuhuoneeseen.

Milja sanoo, että ennen kähmimistä ja suuteluyritystä Rydman oli usein kehunut häntä ja puhunut hänelle siitä, että voisi auttaa häntä poliittisella uralla. Milja kertoo myös, että illallisilla Rydman tilasi hänelle viiniä, vaikka hän oli alle 16-vuotias.

Rydman kiistää alkoholin tarjoamisen.

Rydmanilla on ollut etenkin kokoomusnuorten piirissä tietynlainen maine, sanoo moni juttuun haastateltu. Hänestä on varoitettu.

Kokoomusnuoriin kuulunut Lotta kertoo HS:lle saaneensa Rydmanilta kahvikutsun 16-vuotiaana vuonna 2014.

”Kerroin muille nuorisojärjestön aktiiveille, että Rydman oli minua lähestynyt, että vähän outo juttu. Muut sanoivat, että älä todellakaan mene hänen kanssaan mihinkään.”

Lotan mukaan varoitukset liittyivät siihen, miten Rydman käyttäytyi alaikäisten tyttöjen kanssa. Lotta sanoo, että Rydman kyseli hänen peräänsä jonkin aikaa, mutta hän ei halunnut olla Rydmanin kanssa tekemisissä.

Rydman itse sanoo, että hän tapaa ”kaikennäköisiä ja -ikäisiä kaiken aikaa”, mutta ei erityisesti alaikäisiä. Rydmanin mukaan hän ”auttaa ja tsemppaa” molempien sukupuolten edustajia poliittisissa asioissa.

Anna kertoi poliisille ottaneensa 17-vuotiaana yhteyttä itseään kymmenen vuotta vanhempaan Rydmaniin Facebookissa. Anna korjasi kuulustelua seuraavana päivänä lausuntoaan. Tässä jutussa esitetyt asiat ovat korjatusta lausunnosta.

Anna kertoi poliisille tavanneensa Rydmanin ravintolassa Helsingissä.

Hän tarjosi minulle kaksi lasia viiniä, vaikka tiesi minun olevan alaikäinen. Menin vähän hämilleni joistain asioista. Hän käyttäytyi kuitenkin asiallisesti ja tapaamisesta jäi hyvä mieli.

Seuraavalla tapaamisella, noin vuotta myöhemmin, Rydman oli Annan mukaan käyttäytynyt töykeästi.

Hän myös kysyi mielestäni omituisia ja tungettelevia kysymyksiä. En olisi halunnut vastata niihin, mutta hän kysyi aina uudelleen kunnes vastasin. Tarkistin edellä mainitut seikat vanhoista päiväkirjamerkinnöistäni.

Hän myös sanoi, että ei kannata liittyä kokoomusnuoriin, koska he ovat kaikki lorttoja, Anna kertoi.

Rydmanin mukaan hän on 28-vuotiaana saattanut tarjota viiniä alaikäiselle, mutta ei enää kansanedustajana tekisi niin. Rydman kiistää udelleensa myöhemmässä tapaamisessa sopimattomia asioita ja puhuneensa kokoomusnuorista lorttoina.

Haastateltujen naisten kertomuksissa toistuu se, että Rydman tarjosi heille runsaasti alkoholia ja patisti juomaan, samalla kun joi itse vähemmän. Osa naisista on kokenut Rydmanin tarjonneen alkoholia estojen vähentämiseksi.

Carolina Nystén tutustui Rydmaniin vuonna 2014. Hän oli 21, Rydman 28-vuotias. Nystén oli mukana kokoomuksen toiminnassa ja juuri nimetty puolueen eurovaaliehdokkaaksi. 

Kun Nystén vieraili Rydmanin luona, hänelle esiteltiin ”mappikaappi”.

”Rydman on printannut kaikki keskustelut, joita hän on muiden kanssa käynyt. Hän sanoi, että sinustakin on kaapissa mappi. Pelottaa, mitä tietoa sinne on kerätty ja miksi.”

Rydman myöntää, että hänen kotoaan löytyy mappivitriini, jossa on tietoja ihmisistä.

”Olen nimittäin sukuyhdistyksemme arkistonhoitaja.” 

Kaksi kokoomuksen kansanedustajaa kertoo HS:lle kuulleensa Rydmanilta, että hän arkistoi käymiään keskusteluja.

Nysténin mukaan Rydman yritti saada hänet juomaan alkoholia ja patisti siihen silloinkin, kun Nystén teki selväksi, ettei halunnut. HS on nähnyt tästä viestejä.

No kyllä sä nyt vähän valkoviiniä ainakin tarvitset, Rydman kirjoittaa viestissä sen jälkeen, kun Nystén on kertonut, ettei halua juoda.

Ei kiitti :) juodaan mieluummin vaikka teetä tai vettä. Mut sä voit toki ottaa itselles viiniä, kunhan et mua pakota ja sitten suutu kun en juo, Nystén vastaa.

Rydman jatkaa: Onko joku sellainen ajankohta, jolloin sulle maittaisi viinikin?

Myöhemmin Rydman kirjoittaa Nysténille, että alkoholi usein rentouttaa ilmapiiriä.

Nystén kertoo tapauksesta joululta 2014. Hän kutsui Rydmanin joulukonserttiin, minkä jälkeen he siirtyivät Rydmanin ehdotuksesta tämän kotiin.

Nysténin mukaan Rydman kaatoi hänelle viiniä ja terästettyä glögiä. Sitten Rydman tuli ”liian lähelle” ja alkoi kosketella, toistuvista kielloista huolimatta, Nystén kertoo.

”Se tuntui ahdistavalta. Wille suuttui ihan silmittömästi, kun en halunnutkaan jäädä yöksi. Kun sanon, että Wille on vihainen, sitä on vaikea kuvailla. Hän osaa halutessaan olla myös tosi hurmaava ja karismaattinen.”

Rydman sanoo HS:lle, että hän oli ollut loppuillasta pettynyt, kun oli ”tulkinnut viestit toisenlaisiksi”.

”Mistään suuttumuksesta ei silti voida todellakaan puhua.”

Vuonna 2015 Rydmanista tuli kansanedustaja. Tuohon aikaan ajoittuu Nysténin ikävin kokemus Rydmanista.

”Hän kutsui minut luokseen ja ylitti kaikki rajat. Hän kysyi, pitäisinkö siitä, jos minua lyötäisiin kasvoihin ja kutsuttaisiin huoraksi. Sanoin, että en tietenkään. Sen jälkeen hän läpsi minua naamaan ja kutsui pikku lutkaksi”, Nystén sanoo.

Nysténin mukaan Rydman alkoi riisua häntä.

”Lopulta asetelma oli se, että Willellä oli kaikki vaatteet päällä ja minä olin miltei alasti. Se oli enemmän ahdistelua kuin yhteiseen haluun perustuvaa toimintaa. Oli todella pelottavaa olla hänen kotonaan.”

Nystén on kuvannut tapahtumia myös päiväkirjoissaan, jotka HS on nähnyt. Hänen ystävänsä vahvistaa HS:lle kuulleensa Nysténiltä aikanaan kasvoille läpsäisystä, lutkaksi kutsumisesta ja juomiseen painostamisesta.

Nystén kertoo kysyneensä Rydmanilta, miksi tämä haluaa tehdä ”tällaisia asioita”.

”Wille vastasi, että ’valta’.”

Nystén pääsi pois asunnolta Rydmanin estämättä. Hän kertoo kuitenkin kokeneensa usein vaikeaksi päästä pois Rydmanin luota. Nysténin mukaan Rydman ei koskaan estänyt fyysisesti, mutta ”leikki sillä teemalla”.

Rydmanin mukaan Nysténin kertoma ”on kaikki aivan järkyttävää kukkua”. Hän sanoo Nysténin itsensä olleen aloitteellinen toisen illanvieton suhteen.

Nystén toteaa, että hän halusi nähdä kyseisenä iltana, ”mutta mitään sellaista en toivonut tapahtuvan, mitä illan aikana tapahtui”.

”Kiinnostus nähdä ei ole mikään oikeutus ahdistelulle.”

Nystén kertoo haluavansa puhua nimellään vahvistaakseen ajatusta, että seksuaalista häirintää kokeneiden ei tarvitse tuntea häpeää.

”Nuorena saattaa hakea jotain buustia itsetunnolleen, ja ehkä seikkailua. Tuollainen ihminen, jolla on valtaa ja joka osaa olla tosi karismaattinen – helpostihan sellaisen käsiin päätyy.”

Nystén oli yhteydessä Rydmaniin vielä myöhemmin, ikävien kokemusten jälkeen. Miksi?

”Luulin pitkään olevani kokemusteni kanssa yksin. Olin epävarma ja hain hyväksyntää. Kyseenalaistin ja vähättelin tapahtumia, sillä Wille oli suurimman osan ajasta erittäin mukava ja kohtelias.”

Carolina Nysténiä ei kuulusteltu keskusrikospoliisin esiselvityksessä. Siinä ei kuulusteltu myöskään Oonaa.

Hän tutustui Rydmaniin samoihin aikoihin kuin Nystén.

Oona oli alaikäinen ja mukana kokoomusnuorissa. Kun hän myöhemmin erosi parisuhteestaan, Rydman kutsui hänet luokseen. Oona oli tuolloin parikymppinen, Rydman kymmenen vuotta vanhempi.

Oona kertoo HS:lle ajatelleensa, että kutsussa oli kyse kahvittelusta.

”Wille avasikin samppanjapullon. Olin nuori, ja minulle kallis samppanjapullo oli sellainen velvollisuus, että en voi heittää sitä hukkaan.”

Oona humaltui voimakkaasti.

”Wille ihan selkeästi juotti minut humalaan. Hän itse lopetti juomisen jossain vaiheessa”, Oona sanoo.

”Hän alkoi suudella ja otti vaatteeni pois. Olin tosi humalassa, ja yhtäkkiä huomaan, että olen ilman vaatteita hänen sängyssään ja hänellä on kaikki vaatteet päällä. Se oli tosi outoa. Alleviivaan, että olin tosi humalassa, eronnut juuri pitkästä suhteesta ja tosi hauraassa tilassa. En missään nimessä olisi päätynyt tuollaiseen tilanteeseen muuten.”

Oona sanoo, että hän ja Rydman eivät lopulta harrastaneet seksiä.

”Onneksi. Wille suuttui, kun en halunnut jäädä yöksi. Selkeästi yritti, että jää nyt, jää nyt. Se oli tosi turhautunut.”

Oona kertoo, että hän ei pitkään aikaan ajatellut, että hänelle olisi oikeastaan tapahtunut mitään kovin ikävää. Hän oli pitänyt Rydmania isovelimäisenä hahmona.

”Mutta eiväthän isoveljet tee tuollaista.”

Rydman kiistää Oonan kertoman ja kuvaa sitä ”jälleen yhdeksi traagiseksi tapaukseksi, jossa hyvä ystävä alkaa epäillä omaa muistiaan ja ystäväänsä”.

Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan.

Yksi keskusrikospoliisin kuulustelemista tytöistä tapasi kaverinsa kanssa Rydmanin juhlissa vuonna 2016. Tytöt olivat 17-vuotiaita.

Siellä synttäreillä oli pääasiassa 17-18-vuotiaita, toinen tytöistä kertoi poliisille.

Juhlien jälkeen Rydman pyysi tyttöjä baariin. He olivat liian nuoria päästäkseen sisään. Rydman viestitti tyttöystävälleen ja kertoi tuovansa kotiin ”tuliaisia”.

Mulla on kaks alaikäistä tyttöä mukana. Saat itse arvioida, tykkäätkö niistä 😉, Rydman kirjoitti HS:n näkemässä viestissä.

Tyttö kuvasi poliisille, miten ilta eteni.

[Rydman] sitten pyysi luokseen jatkamaan bileitä, jonne menimmekin. Sitten hän pyysi myös lopulta meitä jäämään yöksi, mutta tähän ei suostuttu ja lähdettiin pois sieltä.

Tyttö jatkoi: Hän oli erittäin painostava mutta ei kuitenkaan pakottanut meitä jäämään tai tekemään mitään. Päästiin siis lähtemään sieltä hänen luotaan ihan vapaasti lopulta. Kysyttäessä vastaan, että Wille ei koettanut lähestyä minua ja kaveriani fyysisesti. Nykyään hän saattaa Facebookissa laittaa syntymäpäivän toivotuksia ja hän on pyytänyt käymään eduskunnassa syömässä, minne en ole mennyt kuitenkaan.

Rydman ei halua kommentoida HS:lle viestiä, jossa hän kertoo, että hänellä on ”kaksi alaikäistä tyttöä mukana”.

”En ota kantaa siihen, mitä olen vitsaillut ex-tyttöystävän kanssa. Parisuhteessa viestitellään kaikenlaista hassua ja höpöä.”

Rydman kiistää, että olisi pyytänyt tyttöjä jäämään yöksi.

Olivatko naiset siis valehdelleet poliisille? Rydman sanoo, ettei halua ottaa siihen kantaa.

”Kun poliisi soittaa ja kysyy, niin se on ollut ilmeisesti aika monelle näistä vastaajista aika jännittävä paikka.”

Rydmanin mukaan asunnossa ”juhlien jatkoilla” oli muitakin vieraita kuin alaikäiset tytöt, mutta hän ei kerro, keitä muut olivat.

Rydmanin silloinen tyttöystävä Amanda Blick sanoo HS:lle, että paikalla olivat vain hän, Rydman ja kaksi alaikäistä tyttöä.

Blickin mukaan ajatuksena oli ollut seksin harrastaminen yhdessä, mutta hän oli ymmärtänyt nopeasti, että tytöt eivät olleet olleet siihen halukkaita.

Kokoomusnuoriin kuulunut Blick sai ensimmäisen kontaktin Rydmaniin 19-vuotiaana. Rydman oli noin kymmenen vuotta vanhempi. He alkoivat seurustella ja muuttivat yhteen Blickin ollessa 20-vuotias.

Myös Blick kertoi poliisille Rydmanin tulostavan käymänsä keskustelut arkistoonsa.

Olen itse nähnyt tämän arkiston ja hän on antanut minulle myös luvan lukea sieltä niitä.

Blick sanoi kuulustelussa, että hänelle tuli suhteen aikana hyvin selväksi, että Rydman oli viehättynyt hyvin nuorista, juuri ja juuri sukukypsistä tytöistä.

Toki ajatuksen tasolla ihminen saa tykätä mistä haluaa, ajatusrikoksia ei voi tehdä, enkä uskonut tai tiennyt, että hänellä olisi tällaista historiaa alaikäisten kanssa.

Blick kertoo HS:lle, että Rydman sanoi ”naisen olevan parhaimmillaan hyvin nuorena”.

Blickin mukaan Rydman rikkoi jatkuvasti ja tietoisesti hänen rajojaan. Hän kuvaa suhdettaan Rydmaniin sanalla ”väkivaltainen” mutta ei koe joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Väkivallasta hän kertoi myös poliisille.

Muistan hänen lyöneen minua avokämmenellä kasvoihin, kun olen juuri mennyt sänkyyn mennäkseni nukkumaan enkä tuolloin väsymyksen vuoksi ole halunnut tyydyttää hänen fyysisiä tarpeitaan.

Asia ei ole mielestäni täysin mustavalkoinen, sillä olimme sopineet tietynlaisen kovakouraisuuden olevan sallittua puhtaan seksuaalisessa kontekstissa. Kuitenkin tässä nimenomaisessa tilanteessa koin fyysisiä rajojani rikotun, sillä olin tehnyt hyvin selväksi, että olin väsynyt ja menossa nukkumaan enkä ollut sillä hetkellä halukas tekemään mitään hänen kanssaan.

Blickin kuulustelun aikaan lievän pahoinpitelyn syyteoikeus olisi ollut jo vanhentunut.

Suhteessa oli Blickin mukaan myös muita pelottavia tilanteita ja kovakouraisuutta: tönimistä, kiinnipitämistä, repimistä.

Willellä oli erikoinen käsitys siitä mikä on väkivaltaa, esimerkiksi hän ei pitänyt kiinnipitämistä taikka esineiden heittelyä kohti väkivaltana, vaan ainoastaan ”potkimista ja hakkaamista”, Blick kertoi kuulustelussa.

Blick on kirjannut kokemuksensa aikanaan myös HS:n näkemään asiakirjaan sekä terapeuttia varten laatimaansa kirjeeseen. Myös Blickin tuttu kertoo HS:lle, että Blick kertoi hänelle aikanaan väkivaltaisuuksista suhteessa.

Blick sanoo, että kokoomusnuorissa Rydmanin suhteista nuoriin naisiin ja alaikäisiin tyttöihin puhuttiin varsin yleisesti. Mutta ei ulospäin.

”Tytöt pelkäävät. Kyse on valta-asemassa olevasta henkilöstä, jota koneisto suojelee.”

Blick sanoo, että hänkin pelkää puhua. Hän kokee, että Rydman on uhannut vahingoittaa hänen uraansa juristina.

”Mutta haluan, että ihmiset eivät ajattelisi, että olen hyväksynyt Willen käytöksen.”

Blick ja Rydman erosivat vuonna 2017.

Rydmanin mukaan entinen tyttöystävä valehtelee. Hän sanoo Blickin yrittäneen eri tavoin kostaa hänelle parisuhteen päättämisen. 

Rydmanin mukaan siitä yksi osoitus on rikosilmoitus, jonka Blick teki vuosia aiemmin parin riitaisan eron yhteydessä. Kiista liittyi asunnon käyttöön. Neljän väitetyn rikoksen osalta tutkintaa ei aloitettu, yhden osalta se rajoitettiin vähäisyysperusteella.

14-vuotias Petra sai yhteiskuntaopin kurssilla tehtäväksi haastatella poliitikkoa. Hän oli jo aiemmin tutustunut Rydmaniin kokoomusnuorten tapahtumassa. Petra kysyi Rydmanilta, voisiko hän haastatella tätä.

Petra kertoi poliisille Rydmanin ehdottaneen haastattelun päätteeksi, että tapaisimme uudelleen, että hänellä olisi vielä minulle lisää kerrottavaa.

Rydman oli tuolloin yli 30-vuotias kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu.

Petra kertoi, että hän meni tapaamaan Rydmania eduskuntatalon kahvilaan. Kuulustelussa Petra kertoi näin: Rydman sanoi minulle, että muistutan erästä seksikästä naista.

Sitten hän itsekin totesi, ettei 14-vuotiaalle pitäisi tällä tavalla puhua, Petra jatkoi.

He olivat kuppilassa iltaan asti, minkä jälkeen Rydman ehdotti siirtymistä jonnekin mukavampaan paikkaan. Petran mukaan hänestä alkoi tuntua, että he olivat suuntaamassa Rydmanin luokse, mikä tuntui ahdistavalta.

Petra ehdotti syömistä läheisessä kahvilassa. Petran mukaan Rydman kertoi keskustelun lomassa kaksimielisiä vitsejä ja mainitsi muun muassa saamastaan kansalaiskirjeestä, jossa eräs mies oli kuvaillut masturbointikokemustaan.

Hän aloitti lauseen minulle todella moneen kertaan, että 14-vuotiaalle ei pitäisi puhua tästä... ja sitten jatkoi kuitenkin. Lopulta pääsin tapaamisesta kotiin.

Petra koki Rydmanin käytöksen epämukavaksi. Poliisille hän puhui myös lääppimisestä ja lähentelystä.

…lääppimisellä ja lähentelyllä tarkoitan sitä, että joskus kosketus tuntuu ahdistavalta – kuten esimerkiksi, että hän tavatessamme ollessani 14-vuotias, heti ohjasi minua alaselästä koskemalla pöytään istumaan.

Petran mukaan Rydman myös halasi häntä todella paljon. Hänen lähtiessään kokoomusnuorten tilaisuudesta Rydman oli lähtenyt ”samaa matkaa”, vaikka oli kertonut olevansa menossa eduskuntaan.

Eduskunta oli täysin eri suunnassa, kuin minne olimme menossa. Rydman onnistui halaa­maan minua lyhyellä matkalla meitä saattaessaan yhteensä yhdeksän kertaa ennen kuin lähti eri suuntaan.

Petra kuvasi tunteitaan ristiriitaisiksi. Hän kertoi kuulustelussa olevansa tavallaan loukkaantunut kaikista jutuista, mitä hän oli minulle puhunut, mutta samalla myös jotenkin imarreltu.

Petra kertoo HS:lle, että hän oli paikoittain Rydmaniin erittäin ihastunut.

”Poliisikin totesi minulle, että minua ei voi syyttää tapahtuneesta, sillä vastuu on aina aikuisella”, Petra sanoo.

Myöhemmin Petra osallistui Rydmanin eduskuntavaalikampanjaan. Vaalien jälkeen Petra toivoi tapaamista. Rydman ehdotti syömistä luksusravintola Kämpissä. Rydman on kiistänyt, että kyse olisi ollut treffeistä.

Mielestäni ne ovat treffit, jos kolmekymppinen mies vie 16-vuotiaan syömään Kämpiin. Meille tuli asiasta riita, Petra sanoi poliisille.

Petran mukaan hän myös kysyi Rydmanilta väitteistä, joiden mukaan tällä olisi muutenkin tapana käydä treffeillä alaikäisten kanssa. Tämän seurauksena Rydman tarjoutui olemaan minulle vain ystävä, Petra kertoi poliisille.

Rydman kiistää käyttäytyneensä seksuaalissävytteisesti Petraa kohtaan. Rydman sanoo, että tyttö oli ”huomattavan ihastunut” häneen ja pettyi, kun hän ei vastannut tunteisiin. Rydman sanoo yrittäneensä ”vältellä henkilöä täysin” tämän käytöksen takia.

Rydman näytti HS:lle printattuja kuvakaappauksia keskusteluista.

Yhdessä keskustelussa Petra flirttailee Rydmanille. Kämp-ravintolaa koskevan riidan jälkeen tyttö puolestaan kysyy, onko hän tulkinnut kaikki signaalit väärin. Rydman vastaa, ettei hän tiedä, mistä Petra puhuu, ja toteaa, ettei heidän välillään voi olla suhdetta.

”Kun hän on riittävän monta kertaa tullut torjutuksi, hän on keksinyt, että olen ahdistellut häntä”, Rydman sanoo.

Rydman kiistää ehdottaneensa Petralle treffejä Kämpissä. Hän sanoo, että hänellä oli velvollisuus suostua Petran tapaamispyyntöön, koska tämä oli auttanut häntä kampanjassa.

Miksi Rydman otti tytön mukaan kampanjaansa, jos oli pitänyt tämän käytöstä aiemmin niin ahdistavana? Kansanedustaja sanoo, että vaalityöhön ei ole tarjolla liikaa ihmisiä.

Rydman sanoo, että hän on joutunut ”härskin mustamaalausyrityksen” kohteeksi.

Rydmanin mukaan sen taustalla on yksi tai kaksi naista, jotka ovat hermostuneet hänelle, koska hän ei ole vastannut heidän tunteisiinsa.

HS:lle ja poliisille puhuneet naiset ovat kertoneet kokemuksistaan yli vuosikymmenen ajalta. Naiset ovat puhuneet yhdenmukaisesti, eivätkä monet ole tienneet toisistaan. Valtaosa kertomuksista on kerrottu poliisille ennen kuin niistä on puhuttu HS:lle.

Yksikään nainen ei ole itse ollut toimitukseen tai poliisiin yhteydessä. Useat ovat harkinneet pitkään ennen kuin ovat kertoneet kokemuksistaan toimittajille. He kertovat halunneensa puhua, jotta vastaavan käytöksen kohteeksi ei enää joutuisi nuoria naisia ja tyttöjä.

Naiset ovat myös kertoneet pelkäävänsä Rydmanin reaktiota. Rydman on soitellut naisille ja uhannut ainakin Carolina Nysténiä rikosilmoituksella sen jälkeen, kun tämä oli antanut haastattelun HS:lle.

Harkinnet, peruutatko antamasi lausunnot, Rydman kirjoitti viestissään.

Rydman korostaa, että monet naiset ovat olleet ahdistaviksi kokemiensa tilanteiden jälkeenkin yhteydessä hänen kanssaan.

HS:n haastattelemat naiset eivät tätä kiistä. Osa kertoo pelänneensä, että Rydman suuttuu välien katkaisemisesta ja yrittää esimerkiksi pilata heidän uransa. 

Kaikki sanovat, että Rydman oli välillä myös todella mukava ja karismaattinen. Osa kertoo, ettei ole heti ymmärtänyt joutuneensa kaltoinkohdelluksi, koska on ollut hauraassa tilassa eikä ole osannut vetää omia rajojaan.

Neljä päivää ennen tämän jutun julkaisua Rydman teki Facebook-päivityksen, jossa hän ennakoi tulevaa artikkelia. Rydman toisti väitteensä mustamaalausyrityksestä ja väitti poliisin vuotaneen laittomasti salassapidettäviä asiakirjoja. HS on saanut aineiston poliisilta tavallisella julkisuuslain mukaisella tietopyynnöllä.

Puoluejohto on ollut pitkään tietoinen Rydmania koskevista väitteistä.

Yksi jutun haastateltavista, Petra, kertoi alaikäisenä kokemastaan silloiselle varapuheenjohtajalle Mari-Leena Talvitielle. Talvitie ”otti vastaan ja kuunteli”, ja kertoi tapaamisesta puoluesihteeri Kristiina Kokolle. 

Noin puoli vuotta myöhemmin Petra palasi asiaan ja kysyi Talvitieltä, mitä asialle voisi tehdä. Petra kertoi, että useat naiset olivat kertoneet hänelle ahdistavista kokemuksistaan Rydmanin kanssa. Naiset miettivät yhteisen ryhmän perustamista ajatusten jakamiseksi.

Talvitie ohjeisti, ettei voi suositella ryhmän perustamista, mutta asiaan tarvittiin hänen mukaansa ”ratkaisu”. Talvitie ohjeisti tyttöä siitä, miten tulee toimia, jos kokee joutuneensa häirityksi. Se oli yleinen ohjeistus, jossa kehotetaan ottamaan yhteyttä poliisiin ja häirintäyhdyshenkilöön, mikäli kyseessä on puolueen tilaisuus.

”Minulle tuli tunne, että halutaan suojella omaa puoluetta. Että keskenään saa kyllä puhua, mutta mitään ei saa sanoa ulospäin”, Petra sanoo. 

Taustakeskusteluissa puolueaktiivien kanssa käy ilmi, että Rydmanin suhteet alaikäisiin tyttöihin ja nuoriin naisiin ovat olleet kokoomuksessa laajalti tiedossa.

Puoluejohdon tietoon on viety myös vakavampia väitteitä.

Osa naisista ja tytöistä on hakenut tukea toisiltaan, kun puolueesta sitä ei ole tullut.

”Meillä ajatellaan, että yhteisöä suojelee parhaiten se, että vaikenemme ongelmista”, sanoo eräs kokoomusaktiivi. ”Sen seurauksena käy juuri näin: kaikki tietävät, mutta kukaan ei tee mitään.”

Talvitie sanoo HS:lle, että Rydmania koskevat väitteet ”eivät aiheuttaneet toimenpiteitä” puoluejohdossa ja ”poliisin tehtävä on selvittää asiat”. 

”Luotan Rydmanin sanaan siitä, miten hän on toiminut. En lähde sitä keskustelua referoimaan.”

Talvitie kertoo kannustaneensa Petraa tekemään ilmoituksen poliisille, jos on tapahtunut jotain vakavaa.

”Muut puheet ovat olleet nimettömiä. Ymmärsin, että joillain sosiaalisen median palstoilla on puhuttu, onko puolueyhteisössä ollut häirintää.”

Puoluesihteeri Kokon mukaan puolueella on ”tosi selvä linja”.

”Jos on mitä tahansa viitteitä epäasiallisesta käytöksestä tai häirinnästä, pyydetään, että otetaan yhteyttä poliisiin. Ainoa toimintaohje voi olla se, että otetaan yhteys poliisiin.”

Siihen, onko vain rikollinen toiminta sellaista, mihin puoluejohto puuttuisi, Kokolta ei saa selkeää vastausta.

”Kansanedustaja itse määrittää oman käytöksensä. Hän toimii aika isolla valtakirjalla ja on itse täysin vastuullinen. Ei voi ajatella, että puolue olisi jollain tapaa vastuullinen.”

Kokko sanoo, ettei voi ottaa kantaa Rydmanista esitettyihin väitteisiin, koska ei niitä tunne.

Hän ei ole perehtynyt poliisin esiselvitysmateriaaliin eikä ole nähnyt ”syytä sitä lukea, koska se on kai päättynyt ja puolueen käsitys on ollut, että materiaali ei ole julkista”. 

Kokon mukaan poliitikkoihin voidaan kohdistaa kaikenlaisia kanteita, esimerkiksi kunnianloukkauksesta.

”Enhän minä muidenkaan kansanedustajien rikosasioita lähde selvittämään. En minä tiedä, keistä kaikista edustajista tällaisia on. Ei tämä sillä tavalla ole mikään poikkeus.”

Kokko kertoo ”kuulleensa lähinnä yhdestä tapahtumasta” Rydmanilta ja olevansa tyytyväinen asiassa saatuun selvitykseen.

Puheenjohtaja Petteri Orpo kieltäytyi HS:n haastattelupyynnöistä.