hs.fi - 2000010316288 - Maksumuuri poistettu

📅 2024-04-02T13:49:09.019Z
👁️ 32 katselukertaa
🔓 Julkinen


Rajut otteet ovat sulautuneet yhä tavanomaisemmaksi osaksi nuorten seksikokemuksia. Se on vaarallista, sanovat asiantuntijat.

Erityisesti huolta herättää nuorten parissa ilmiöksi kasvanut kuristaminen. HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan kuristaminen on normalisoitunut osaksi nuorten seksipuhetta, mutta se näkyy myös seksuaaliväkivallan uhrien kertomuksissa.

Osa nuorista on kokenut kuristamista vasten tahtoaan harrastaessaan seksiä ensimmäistä kertaa.

Yksi syy kuristamisen suosiolle voi löytyä sosiaalisesta mediasta. Somessa on asiantuntijoiden mukaan käynnissä kamppailu, jossa tavallisesta ”vaniljaseksistä” puhutaan vähättelevään sävyyn. Sen sijaan trendikästä on ”raju” seksi, jossa toinen osapuoli on vahvasti dominoiva ja käyttää kovia otteita.

Seksiin liittyvässä kuristamisessa kumppani asettaa yhden tai kaksi kättään toisen ihmisen kaulalle ja kohdistaa kaulaan painetta, niin että kuristettavan henki salpautuu.

Esimerkiksi Tiktokissa on lukuisia aiheeseen liittyviä suosittuja videoita, joissa nuoret tytöt kertovat ihailevasti kuristavista poikaystävistään. Kuristamiseen liittyviä tekniikoita ja haasteita näkyy useissa videoissa.

Raflaavat ja trendikkäät ilmiöt ovat todella vetovoimaista sisältöä nuorille, sanoo asiantuntija Jonna Saxberg Loisto Setlementin Tyttöjen ja Poikien talosta.

Saxberg on seurannut nuorten seksuaaliväkivallan kokemuksia pitkään. Jo aiemmin nuoret ovat nostaneet esille otteiden koventumista seksissä. Silloin on puhuttu esimerkiksi läpsimisestä, mutta viimeisen muutaman vuoden ajan kuristaminen on Saxbergin mukaan noussut selvästi esille.

Kaikki eivät kerro kuristamisesta vain osana traumaattisia tilanteita. Osalle kyse on mieltymyksestä, eli toiset aidosti pitävät seksistä, jossa kuristamista ilmenee.

Nuorten keskuudessa tyypillistä on, ettei kuristamisesta käydä keskustelua etukäteen. Riskit sille, että tilanteesta aiheutuu ahdistusta ja mahdollisesti traumaattisia kokemuksia, ovat ilmeisiä.

Saxberg kuvaa tyypillistä kokemusta niin, että seksi alkaa suostumuksellisena. Sitten kesken kaiken toinen osapuoli aloittaa yllättäen kuristamisen ilman ennakkovaroitusta tai keskustelua. Moni uhri kokee tilanteen hämmentävänä, koska alun perin he ovat olleet halukkaita harrastamaan seksiä.

”Ne ovat hyvin traumaattisia tilanteita, joista tulee akuuttia kuolemanpelkoa”, Saxberg kertoo.

RuotsalaIsen kätilön ja traumaterapeutin Charlotta von Mentzerin mukaan ei ole olemassa turvallista tapaa kuristaa toista ihmistä.

Jo kymmenen sekunnin jälkeen voi menettää tajuntansa, 15 sekunnin jälkeen ihminen voi menettää rakon kontrollin ja henki voi salpautua kuolettavasti noin viidessä minuutissa, von Mentzer kuvailee.

Hänen mielestään kuristamiseen liittyvässä keskustelussa on olemassa selvä ristiriita. Siinä missä lähisuhdeväkivallassa kuristaminen nähdään hyvin vakavana väkivaltana, seksissä siihen suhtaudutaan hyvinkin keveästi.

Ruotsissa kuristusväkivalta on otettu valtion tasolla vakavasti. Selvityksissä on nähty, että teinitytöt ovat kaksi kertaa suuremmassa riskissä tulla surmatuksi kuristamalla kuin 25-vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat naiset.

Von Mentzer on työskennellyt useiden vuosien ajan traumaterapeuttina Göteborgissa sijaitsevalla klinikalla, joka on erikoistunut seksuaaliväkivallan riskiryhmien auttamiseen. Hän on myös tehnyt tutkimusta, jossa on haastateltu seksuaalirikosten uhreja. Uhrit kertoivat kokeneensa kuristamisen hyvin pelottavana. Saman suuntaisia kokemuksia von Mentzer kertoo kuulleensa myös nuorisotyössä työskenteleviltä kollegoiltaan.

Vuosi sitten yleisradioyhtiö SVT toteutti kyselyn, jossa yli 500 lukiolaista kertoi väkivaltaisen seksin yleisyydestä. Nuorten näkemyksen mukaan kuristaminen on jo täysin normaalia.

Väkivaltaistuneesta seksistä kärsivät von Mentzerin mukaan ennen kaikkea naiset. Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että tilanne koskee myös poikia.

Pojat ovat kertoneet kokevansa esimerkiksi painostusta kuristamiseen. Heiltä siis odotetaan dominoivaa käytöstä, vaikka he eivät itse kokisi sitä omakseen. Ilmiö ei rajoitu vaan heteroseksiin, vaan sitä näkyy von Mentzerin mukaan myös homo- ja lesbosuhteissa.

Mistä tämä idea ja tarve kuristamiselle kumpuaa?

Asiantuntijoiden mukaan nuorten ajatuksiin ja asenteisiin vaikuttavat kaksi asiaa: porno ja sosiaalinen media.

Jos ikätoverit Tiktokissa esittelevät ylpeinä mustelmiaan, on helppo päätyä ajattelemaan, että tuollaista se seksi aina ja kaikille on. Ei kukaan nuori halua vaikuttaa tylsältä.

”Tietyssä iässä haluat olla hyväksytty, olivat ne keinot mitä hyvänsä. Monelle nuorelle sosiaalinen media on tiedon päälähde”, von Mentzer sanoo.

Nuorilla ei välttämättä ole elämässään yhtäkään luotettavaa aikuista, joka kanssa puhua seksistä, Saxberg nostaa esiin. Samaan aikaan nykyinen seksuaalikasvatus on hänen mielestään auttamattoman riittämätöntä, kun vertaa siihen, miten paljon vaikutteita nuoret kohtaavat.

Saxbergin mukaan hirveän monella nuorella on käsitys, että seksi on jotain, mitä pitäisi luonnostaan osata.

Pahimmillaan tämä näkyy niin, ettei seksin aikana kumpikaan osapuoli nauti tilanteesta, mutta molemmat pysyvät hiljaa toista miellyttääkseen.

Lue lisää: Nämä ovat neljä haitallisinta seksimyyttiä, joita näemme elokuvissa ja sarjoissa

Lue lisää: Teini-ikäisten tyttöjen ensitapaamisella harjoittama seksi johti oikeusriitaan