hs.fi - 2000010140892 - Maksumuuri poistettu
- 📅 2024-01-25T07:20:33.684Z
- 👁️ 163 katselukertaa
- 🔓 Julkinen
Tiistaina Helsingin ravintolakentältä saatiin hätkähdyttävä uutinen. Kampin kaupunginosassa vuodesta 2003 toiminut ravintola Demo kertoi sulkevansa ovensa heinäkuussa.
Tommi Tuomisen ja Teemu Auran perustama Demo on ollut Suomen ravintolakentällä uranuurtaja. Michelin-tähden se sai vuonna 2007.
Demon suurimmaksi ansioksi Tuominen kokee yksinkertaisuuden.
"Emme kokeilleet mitään keisarin uudet vaatteet -konseptia, jossa yritetään pakata samaa tuotetta hienompiin kuoriin. Lähdimme liikkeelle täysin toista kautta.”
Korkealaatuista ruokaa halvoista ruhonosista. Se oli keino erottua.
Kun muut tarjoilivat ravintoloissaan ”fileenpätkää”, Demo porskutti potkalla ja sisäelimillä.
Miljöö oli alusta asti karu ja koruton, jopa korttelikapakkamainen.
”Miljööstä olemme saaneet paljon risujakin. Se ei ehkä vastaa ihmisten mielikuvia Michelin-tähden ravintolasta”, Tuominen kertoo.
Tuominen ja Aura perustivat Demon ravistellakseen suomalaista ravintolaskeneä.
”Demo lähti liikkeelle aikamoisella kapinahengellä. Meillä oli fiilis, että hyvät ravintolat Suomessa ja varsinkin Helsingissä olivat kaikki samasta muotista.”
Siis osa ketjua, lähestulkoon identtisiä ja palvelukonsepteiltaan samantyyppisiä.
Kaksikko halusi näyttää, että asiat voi tehdä toisinkin.
"Ja kyllä siinä kohtuullisen hyvin onnistuimmekin. Loimme Demolla uuden suuntauksen Suomen ravintolamaailmaan.”
Nopeasti muut alan toimijat alkoivat ottaa ravintolasta mallia.
Demo on kulkenut läpi monenlaisia murrosten. Oli taantumia ja tuli koronapandemia. Näistäkin huolimatta Demolla on mennyt hyvin.
Lopettamiseen ei Tuomisen mukaan liitykään minkäänlaista draamaa.
Vuokrasopimusta olisi ollut jäljellä, taloustilanne hyvä ja voittoa tehty koko ajan. Kaikki edellytykset olisi jatkaa. Tuomisen mukaan lopettamista on kuitenkin mietitty aiemminkin.
"Nyt jotenkin tuntuu siltä, että aika on siihen kypsä. On sellainen fiilis, että siitä toimitilasta on kaikki mahdollinen saatu irti. Sen isompiin saavutuksiin tuolla liikepaikalla ei olisi ollut mahdollista päästä. On aika lopettaa niin sanotusti huipulla.”
Tuominen kuitenkin nostaa esille saman seikan kuin moni muukin ravintoloitsija.
”Tämä duuni on ihan helvetin raskasta.”
Tuomisen mukaan työn raskautta lisää toimiminen pienellä fine diningin alalla, mikä ei Suomessa ”ansaitse ihan hirveästi suitsutusta”, kuten ei hänen mukaansa koko ravintola-ala ylipäätään.
Fine diningin kuolemaa ja kriisiä on menneinä vuosina julistettu innolla, muistuttaa Tuominen.
Esimerkiksi ravintoloitsija Sasu Laukkanen puhui HS:n haastattelussa helmikuussa 2023 siitä, että asiakkaat arvostavat nykyisin enemmän rentoutta.
Tuominen on täysin eri mieltä.
”Urani aikana on huudeltu aika monta kertaa, että fine dining on kuolemassa ja kaikki haluavat vaan bistroja ja diipadaapa. Mutta kyllä ne fine dining -paikat vaan aina täyttyvät.”
Tuominen sanoo, ettei fine dining ole kaikkia varten. Ei sen pidäkään olla.
”Se on erityistapauksia ja -tilaisuuksia varten. Siinä se täyttää paikkansa jatkossakin.”
Ravintola-ala on muuttunut parinkymmenen vuoden aikana paljon.
Demo toi ravintolaskeneen monia muutoksia. Tuomisen mukaan muun muassa ketjuohjaus ja -omisteisuus murtui pian Demon perustamisen jälkeen.
Tuli enemmän kokkien tai tarjoilijoiden omistamia, yksityisiä paikkoja. Monipuolisempia, persoonallisempia ja kivempia, sanoo Tuominen.
”Tosin nyt ollaan ehkä vähän taas menossa takaisin siihen ketjuomistukseen.”
Tuomisen mukaan asiakkaat ovat nykyään paljon paremmin ”ruokakartalla” kuin 20 vuotta sitten. Ihmiset matkustelevat ja kokkaavat aktiivisesti myös kotona.
Siksi he ovat nyt myös vaativampia.
”Rima nousee koko ajan. Koko ajan pitää pystyä parempaan ja parempaan, että pysyy kilpailussa mukana.”
Nyt Demoon sataa yhteydenottoja. Ravintolan ystävät, kanta-asiakkaat ja esimerkiksi juhlia siellä pitäneet haluavat varmistaa vielä viimeisen aterian.
Myös ravintolan omat lopettajaisjuhlat ovat listalla.
”Varmasti järjestämme jonkinlaiset juhlat. Kyllä tässä sellainen matka on nähty, että ei näitä ennen Suomessa ole ollut.”
Tuominen ei ole heittämässä pyyhettä kehään. Hän kertoo, että jo tämän vuoden puolella tapahtuu ”aika paljon isoja juttuja”. Ensimmäinen niistä on julkista tietoa.
Alvar Aallon suunnittelema suojeltu Sokeripala-rakennus Helsingin Katajanokalla avautuu yleisölle keväällä.
Ylimmässä kerroksessa aloittaa toimintansa ravintola, jota alkaa pyörittää keittiömestari Tuominen.