Jämsän Seutu - Vasta kolmetoistavuotias Roni Äikäs kesätöissä ohjelmoijana – ”Tulevaisuudessa työskentelen varmaan tietotekniikan tai ohjelmoinnin parissa” - 2000008945092 - Maksumuuri poistettu

15. heinäkuuta 2022 | 41 näyttökertaa

Roni Äikäs kertoo kesätöissä oppineensa eniten uudesta teknologiasta, jota ei ollut ennen käyttänyt. Hän oppi myös tiimityöskentelytaitoja isossa monikielisessä ja -kulttuurisessa tiimissä. Äikäs työskenteli kuukauden ajan kesätöissä Nordcloudilla, Jyväskylän toimipisteessä tai etänä kotoaan.

”Roni on mahtava tyyppi, fiksu, aktiivinen ja taitava. Heti ensimmäisistä keskusteluista lähtien oli selvää, että hän on ikäisekseen poikkeuksellisen osaava ja lahjakas sekä teknisesti että kommunikoijana”, sanoo Leo-Matti Lehtonen, Nordcloudin sovelluskehityksen johtaja.

Hän kertoo, että oli heti ensikeskustelusta selvää, että tarjoaisimme Äikkäälle  mahdollisuuden päästä tekemään oikeaa ohjelmointi- ja koodaustyötä perinteisten nuorten työharjoittelutehtävien sijaan.

Äikäs on nuoresta iästään huolimatta perehtynyt  syvällisesti ohjelmointiin. Jo 6-vuotiaana hän opetteli  itsenäisesti lukemaan, lähinnä erilaisten opetuksellisten pelien, kuten Ekapeli.fi:n, kautta.

Samoihin aikoihin häntä alkoivat kiinnostaa ohjelmointi ja pelit. Aluksi Äikäs onnistui luomaan yksinkertaisia pelejä visuaalisella Scratch-kielellä, vaikka ei osannut vielä lukea hyvin.

”Joskus 6–7-vuotiaana tein Scratchillä esimerkiksi pelin, jossa yritetään saada apinan hyppysuuntaa ja nopeutta ohjaamalla sitä saamaan banaanit”, sanoo Äikäs.

Luku- ja kirjoitustaidon kehittyessä, hän pääsi opiskelemaan ohjelmointia ohjelmoinnin aloittamiseen tarkoitetuista kirjoista.

Ohjelmointikielistä seuraavaksi Äikäs perehtyi Pythoniin ja Javaan. Python on yksinkertainen tekstipohjainen ohjelmointikieli. Sitä opetetaan nykyään myös kouluissa. Java taas on hieman monimutkaisempi olio-ohjelmointikieli.

Ohjelmistokehitysala kehittyy aktiivisesti ja uutta hienoa teknologiaa tulee esiin vuoden aikana paljon. Esimerkiksi Äikkään kesätyöaikana hänen tietoonsa tuli uutta ohjelmistokehystä, joita hän voi hyödyntää myöhemmin. 

Koulun ohella Äikäs aikoo jatkaa ohjelmointia harrastuksena ja jos töitä on tarjolla, niin niitä hän voi tehdä myös 4H-yrityksensä Mikroni.fi:n, kautta.

Äikäs kuuluu Testausserveri-yhdistykseen, jonka tarkoituksena on edistää nuorten tietotekniikka- ja tietoturvaharrastuneisuutta, sekä järjestää aiheeseen liittyviä tapahtumia ja tapaamisia. Vuonna 2021 hän tuli kolmanneksi Gen Z Hack Challenge -hakkerointikilpailussa, joka on Suomen suurin hakkerointihaaste nuorille.

Äikäs kokee, että Jämsä on mukava paikka asua. Polkupyörällä pääsee helposti liikkumaan ympäri kaupunkia ja jos tarvitsee, niin Jyväskyläänkin pääsee nopeasti junalla tai autolla.

”Jämsä Tehdas etätyötila tarjoaa erinomaiset etätyöskentelymahdollisuudet. Olen myös nuorisovaltuustossa ja pääsen vaikuttamaan Jämsän tulevaisuuteen nuorten näkökulmasta”, sanoo Äikäs.

Vinkiksi ohjelmoinnista kiinnostuneille nuorille Äikäs kertoo, että ohjelmoinnin opetteluun löytyy valtavasti materiaalia Internetistä ja YouTubesta. Hän kertoo, että kannattaa aloittaa joku oma projekti, jota alkaa tehdä ja edistää ja päivittää sitä, aina kun oppii uutta.

Hän uskoo tulevaisuudessa työskentelevänsä tietotekniikan ja luultavasti, ohjelmistokehityksen parissa.