hs.fi - 2000010073739 - Maksumuuri poistettu
- 📅 2023-12-28T19:43:01.215Z
- 👁️ 166 katselukertaa
- 🔓 Julkinen
Kun ruokakirjailija Tara Junker julkaisi somessa kuvan loihtimastaan parmesaanipastasta, seuraajakunta kohahti.
Ei siksi, että annoksessa itsessään olisi ollut jotakin mätää. Vaan siksi, että Junker sattuu olemaan raskaana, eikä silloin saisi syödä pastöroimattomia maitotuotteita.
Tämä tuli ruotsia äidinkielenään puhuvalle Junkerille täytenä yllätyksenä. Asiasta kertoi ensimmäisenä HBL.
Helsinkiläinen Junker on opiskellut ravitsemustiedettä Ruotsissa. Sen vuoksi ruotsalainen elintarviketieto on hänelle tutumpaa kuin kotimaan.
”Kun googlaan ruotsiksi, joudun melkein väkisin Ruotsin viranomaisten sivuille”, Junker sanoo.
Vasta somejulkaisun jälkeen Junkerille valkeni, miten erilaiset suositukset naapurimailla onkaan.
Samoin kävi työväenopistolla, jossa Junker opettaa. Siellä eräs raskaana oleva kirjoitti kieltolistalleen majoneesin. Eritoten ohje vältellä siemeniä ja mätiä olivat Junkerille ihmetyksen aihe.
Ruotsissa raskaana olevan on lupa syödä esimerkiksi kovia juustoja, kuten parmesaania, kunhan niitä saa höylättyä.
Sallittujen listaan lukeutuvat niin ikään raaka, tuore kala (vaikkapa siis sushissa), mäti sekä äyriäiset. Vältettävien tuotteiden joukossa eivät ole edes lakritsi tai energiajuoma. Siemeniä suorastaan suositellaan, kun Suomessa ne kehotetaan jättämään raskauden ajaksi.
Helpoksi ruotsalaisten suositusten seuraamisen tekee Junkerin mukaan se, että nettisivuilta voi tarkistaa jokaisen elintarvikkeen erikseen.
Suomessa rajoitukset ovat ehkä vaikeammin tulkittavissa, Junker arvelee. Hän kertoo kuulleensa seuraajiltaan, että neuvolassa ei ole osattu kertoa, saako vaikkapa simpukoita syödä vai ei.
Raskauden aikana tärkeää on monipuolinen ja hyvä ruokavalio, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuspäällikkö Sari Niinistö painottaa.
”Periaatteessa kyse on terveyttä edistävästä ruokavaliosta, jota ihan kaikille suositellaan.”
Suomen ja Ruotsin suositukset ovat asiasisällöltään pääpiirteissään samoja. Joidenkin elintarvikkeiden osalta voi olla erovaisuuksia ohjeistuksissa siitä, miten elintarvikkeeseen liittyvää riskiä voidaan vähentää.
Ruotsissa tarjotaan täsmällisempiä, elintarvikekohtaisia ohjeita tuotteen säilytysajasta ja lämpötilasta, kun Suomessa puolestaan suositellaan, että tuote tulee kuumentaa ennen käyttöä.
Raskaana olevien on Niinistön mukaan kiinnitettävä ravintoaineiden, eritoten vitamiinien ja kivennäisaineiden saantiin. On hyvä suosia pehmeitä rasvoja, kasviksia, hedelmiä, marjoja, täysjyväviljaa, vähärasvaisia maitotuotteita tai niitä vastaavia kasvituotteita ja kalaa.
Ruokavalion ohella suositellaan D-vitamiinivalmistetta koko raskauden ajan sekä foolihappolisää ennen raskaaksi tulemista sekä alkuraskaudessa.
Toisin kuin moni lasta odottava on ehkä ajatellut, Suomessakaan ei ole vallalla varsinaisia kieltoja vaan suosituksia. Niiden tarkoituksena on turvata sekä kehittyvän vauvan että äidin terveyttä, Niinistö muistuttaa.
Ruokaviraston antamat elintarvikkeiden turvallisen käytön ohjeet perustuvat joko tutkimustietoon tai perusteltuun epäilyyn mahdollisista haittavaikutuksista.
Elintarvikkeeseen voi liittyä vaaratekijöitä, kuten mikrobiologisia riskejä tai ympäristösaasteita, kuten raskasmetalleja. Nämä voivat olla uhka sikiön terveydelle.
Listerioosiriskinsä vuoksi pastöroimattomat maitotuotteet sekä tyhjiöpakattu kylmäsavustettu ja graavattu kala ovat esimerkkejä tästä, Niinistö sanoo. Niitä ei tulisi käyttää kuin kuumennettuna.
Myös lihan ja lihavalmisteiden käsittelyn ja kuumennuksen suhteen suositellaan olemaan tarkkana.
Runsas öljykasvien siementen syönti voi altistaa raskasmetallien liialliselle saannille. Sama pätee yksipuoliseen kalalajien syömiseen.
Inkiväärivalmisteita tiivisteenä tai uutteena ei suositella, koska ne sisältävät haitallisia aineita eikä turvallisesta käyttömäärästä ole tietoa. Inkiväärin käytöstä mausteena ei ole kuitenkaan haittaa, tutkimuspäällikkö toteaa.
”Lakritsia ei myöskään suositella, mutta muutama lakritsimakeinen tai lakritsijäätelö ei ole pahasta. Eikä hieman siemeniä sisältävä leipä tai noin kolme desilitraa tavallista kahvia”, hän pohtii.
Turvallisen käytön ohjeissa huomioidaan kyseisen ruoan käyttöön liittyvät sekä mahdolliset haitat että terveyshyödyt, Niinistö korostaa.
Alkoholilla ei ole terveyshyötyjä, mutta haitoista on paljon näyttöä. Siksi sen käyttöä tulee välttää kokonaan.