hs.fi - 2000010105767 - Maksumuuri poistettu

📅 2024-01-08T15:17:48.087Z
👁️ 180 katselukertaa
🔓 Julkinen


Suomen toiseksi vanhin kotiseutuyhdistys Pori-Seura ry ärähtää kauppoihin ilmestyneistä ”valeporilaisista” maanantaina laajalla mediajakelulla lähetetyssä tiedotteessa. 

Termillä seura viittaa eineshyllyjen tuotteisiin, jotka on nimetty porilainen-nimellä tunnetun grilliherkun mukaan, mutta jotka eivät noudata porilaisen perinteistä reseptiä.

Tiedotteessa seura nostaa tikunnokkaan erityisesti Atrian Wilhelm Porilaisen sekä Oululaisen äskettäin lanseeraaman Reissumies Porilaisen. 

”Makkaralaatu on väärä, paahtoleivän sijaan makkara on tungettu väkivaltaisesti sämpylän sisälle ja tuote on edelleen pilattu sulatejuusto­siivulla", seura ruotii Atrian tuotetta.

Reissumies Porilaista ruoskitaan tiedotteessa vieläkin kovemmin sanoin. Kyseisessä tuotteessa makkara on kahden kauraleipäpalan välissä.

”Tämän kammottavan, sinappi- ja ketsuppi­majoneesia sisältävän tuotteen kehittäjälle Pori-Seura esittää rangaistusta, jossa syyllinen laitetaan ”Pärekorrii ja veretää pitki Pori torrii”, seuran tiedotteessa mukaillaan vanhaa porilaista sananpartta.

Pori-Seura vetoaa nyt ”valeporilaisten” valmistajiin ja niitä myyviin vähittäis­kauppoihin, että nämä eivät häpäisisi tuotteillaan ”oikean porilaisen perinteitä”. 

Seura kertoo haluavansa oikean porilaisen pysyvän kansallisena omaisuutena ja voimavarana, joka ei ole valmistukseltaan sidottu nimensä kotipaikkaan. 

Seura ei kuitenkaan ole toistaiseksi hakenut oikealle porilaiselle EU:n nimisuojaa.

Pori-Seuran puheenjohtaja Ville Hammarberg toteaa, että tiedotteen laatimiseen johtanut tuohtumus alkoi nousta Pori-Seurassa viime vuoden aikana. Hän korostaa, että porilainen on herkkuna kansallista omaisuutta, joka on noussut esiin kansainvälisissäkin street food -kartoissa. Siksi on tärkeää suojella herkun alkuperäistä reseptiä.

”Eihän Tampereella myydä olmin näköisiä bratwursteja mustana­makkarana”, Ville Hammarberg tuhahtaa.

Onko siinä kuitenkin jotain positiivistakin, että isot ruokajätit ovat halunneet hyödyntää porilaisen nimeä omissa tuotteissaan?

”Ei”, Hammarberg sanoo.

Porilaisen alkuperäinen resepti on taltioitu Satakunnan museoon. Sen mukaan porilainen tehdään kahdesta paahdetusta leipäsiivusta, makkarasta, raa’asta sipulista, kurkku­salaatista, sinapista ja ketsupista.

Hammarberg tiedostaa, että porilaisesta on toki vanhastaan liikkeellä muitakin versioita, jotka eroavat esimerkiksi makkaralaadun osalta toisistaan.

”Saavathan ihmiset kotonaan tehdä porilaisia millä tavalla haluavat. Tällä ulostulolla haluttiin puuttua nimenomaan kaupallisiin tuotteisiin”, Hammarberg sanoo.

VIESTINTÄPÄÄLLIKKÖ Marja Latvatalo toimitti maanantaina iltapäivällä sähköpostitse Atrian kommentit Pori-Seuran ärhäkkään ulostuloon. Atrian näkemyksen mukaan ”porilaista” on käytetty kuvaamaan tuotetta, jossa välissä on makkarapihvi.

”Atria Wilhelm Porilainen tuotiin vaihtoehtona helpolle porilaiselle, jonka voi itse täyttää ja maustaa oman maun mukaan. Eri ohjeissa käytetään erilaisia ohjeita makkarapihvistä: usein sipulitee-, jahti- tai metsästäjän­makkaraa. Wilhelm porilaisen pihvissä käytetään samankaltaisia raaka-aineita”, Atrialta kommentoidaan.

”Tuote on lanseerattu kesällä 2014 ja se on säilyttänyt suosionsa vuosien saatossa.”

Juttua muokattu 8.1. kello 15.40: Lisätty Atrian kommentit. Oululaisen omistava Fazer ei maanantai-iltapäivään mennessä vastannut kommenttipyyntöihin aiheesta.