jamsanseutu.fi - 2000009356358 - Maksumuuri poistettu

📅 2023-02-03T09:22:08.046Z
👁️ 100 katselukertaa
🔓 Julkinen


Kaukalopallon erikoisseuraksi perustettu Duo Jämsä tunnetaan nykyisin ehkä parhaiten salibandytoiminnastaan, joka tällä hetkellä liikuttaa yli 170 juniori-ikäistä pelaajaa.

Vuonna 2019 Duon juniorityö palkittiin Jämsän Vuoden liikuntatekona. Perjantai-iltana oli seuran puheenjohtajan Ari Vileniuksen vuoro. Hänet palkittiin Keski-Suomen Urheilugaalassa salibandyn Vuoden seuratoimijana.

”Tuntuu hyvältä, että muuallakin kuin Jämsässä on huomattu, että pienelläkin paikkakunnalla voidaan tehdä asioita hyvin. Hienoa, että sitä arvostetaan”, Vilenius sanoo.

Vilenius on ollut salibandytoiminnan kantava voima sen alusta asti. Kimmokkeen antoivat itse asiassa Vileniuksen pojat, jotka alkoivat kaivata mahdollisuuksia salibandyn pelaamiseen. Elettiin vuotta 2015, eikä lajin junnutoimintaa ollut Jämsässä tarjolla oikein missään.

Duo oli Vileniukselle ennestään tuttu seura, joten se oli myös automaattinen suunta tiedustella, kiinnostaisiko sitä ottaa valikoimaansa uusi laji. Kyllä kiinnosti.

Syksyllä 2015 aloitti toimintansa Pallokerho, jota Vilenius veti yhdessä Manne Mäkijouppilan kanssa. Mukana olivat molempien pojat sekä heidän kavereitaan, kaikkiaan 12 pelaajaa.

”Pallokerhossa pelattiin salibandyn lisäksi muitakin pelejä. Salibandy kiinnosti lapsia kuitenkin eniten, ja jo seuraavana vuonna päätimme keskittyä vain siihen”, Vilenius kertoo.

Salivuorojen määrää kasvatettiin kausi kaudelta, ja harrastajien määrä kasvoi nopeasti. Vuoden 2020 alussa harrastajia oli jo noin 150.

”Sitten tuli korona, ja sen myötä meiltä katosi jonnekin 40 pelaajaa. Nyt määrät ovat olleet jälleen kasvamaan päin, tämän vuoden puolellakin on tullut puolenkymmentä uutta pelaajaa mukaan”, Vilenius sanoo.

Jos nykyisistä pelaajista vanhimmatkin malttavat pysyä mukana toiminnassa, saattaa Duon pelaajamäärä nousta jo lähitulevaisuudessa yli 200 rajapyykin.

"Toiminnan kasvattaminen ei kuitenkaan ole itsetarkoitus. Pääasia on, että pystymme liikuttamaan lapsia", Vilenius sanoo.

Liikuttaminen ei onnistu ilman valmentajia. Vaikka moni seura kipuilee valmentajapulan kanssa, on heitä Duossa löytynyt vielä hyvin.

”Tällä hetkellä meillä on 30 valmentajaa, pääsääntöisesti pelaajien vanhempia. Entisiä pelikavereita kaukalopalloajoilta on tosi paljon mukana, mutta paljon muitakin”, Vilenius kertoo.

Seuran toiminta mitataan Vileniuksen mukaan joka päivä, joten laakereilleen ei voi jäädä lepäilemään. Jos toimintaa ei kehitetä, se näivettyy.

”Vielä olemme pystyneet toimintaa kehittämään. Se on monen asian ja ihmisen summa, ja siksi vähän jopa nolottaa hakea tämä seuratoimija-palkinto yksin. Mieluummin olisin suonut sen Duon tiimille, joka on ollut viemässä tätä eteenpäin. Porukassa nämä asiat tehdään”, Vilenius sanoo.

Duon suurin haaste on tällä hetkellä salivuorojen riittävyys. Vuorot pitäisi ajoittaa mieluiten kello 17–19.30 välille, etteivät treenit haittaisi junnujen yöunia. Salinbandykaukalo löytyy vain Mäntykallion ja Paunun liikuntasaleista, ja kun Paunussa voivat salin lattian liukkauden vuoksi pelata vain kaikkein nuorimmat, on paletissa oma rakentamisensa.

”Kaupunki ansaitsee ison kiitoksen siitä, ettei lasten ja nuorten salivuoroista tarvitse maksaa. Kun seuran väkikin tekee kaiken talkoilla ja olemme saaneet hyvin yhteistyökumppaneita, pystyy lajia harrastamaan Jämsässä varsin kohtuullisin kustannuksin.”

Duon toiminnassa on mukana niin poikia kuin tyttöjäkin. Osa tytöistä pelaa poikien kanssa samoissa joukkueissa, mutta tytöillä on myös oma porukkansa.

Duon periaatteena on, että kaikki halukkaat pääsevät pelaamaan. Osalle junnuista riittää, että pääsee pari kertaa viikossa höntsäilemään kavereiden kanssa, toisilla tavoitteet ovat korkeammalla. Ryhmiäkin löytyy sen myötä moneen lähtöön, eivätkä visiitit toiseen ryhmään ole vieraita sen paremmin kovempia haasteita kuin pikkuisen iisimpää pelitahtia kaipaaville.

”Ei ole tarkoitus, että kaikista tulee kilpapelaajia, mutta haluamme tarjota mahdollisuuden siihenkin.  Tänä vuonna Eerikkilän urheiluopiston maajoukkuetie-leirillä oli seitsemän Duon pelaajaa”, Vilenius kertoo.

Vaikka Duo ja salibandy pitävät huolen siitä, ettei Vileniuksella ole vapaa-ajan ongelmia, toiminta myös antaa paljon.

”Parasta on, kun huomaa, miten lapset kehittyvät lajin parissa. On aitoa riemua ja onnistumisen iloa, välillä suruakin. Lapset ovat aitoja, ja niin on myös tunteiden kirjo”, Vilenius sanoo.

Duon nuorimmat junnut ovat nelivuotiaita, vanhimmat pelaajat 15–16-vuotiaita. Osa on ollut mukana Pallokerhosta asti, joten Vilenius on päässyt seuraamaan läheltä, miten pikkupojista on kasvanut teinejä. Hän on tyytyväinen siitä, että välit nuoriin ovat hyvät ja luottamus vahvaa puolin ja toisin.

”Välillä on puitu poikien "naisjuttuja", välillä kouluhommia laajalla kirjolla, joskus puututtu koulukiusaamiseenkin. On ollut hienoa seurata tavallaan kasvutarinaa, jossa lapset kehittyvät niin pelaajina kuin ihmisinä. Sekin motivoi jatkamaan.”