https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010700177.html

📅 2024-09-16T13:11:11.417Z
👁️ 170 katselukertaa
🔓 Julkinen


Perussuomalaiset kierrättää vanhoja rasistisia hittejään
Kommentti|Mauri Peltokangas julkaisi somepäivityksen, joka on jo kertaalleen arvioitu tuomioistuimessa.

Perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas julkaisi lauantaina alkuillasta Facebookin tekstin, jossa hän kertoi ajaneensa ”rouvan kanssa taas puutarhaostoksille Ylivieskan Kärkkäiselle”.

Peltokangas kirjoitti ihmetelleensä, miksi on niin hyvä ja rauhaisa mieli. Sitten hän kertoi tajunneensa syyksi sen, että mikään ei ole Kärkkäisen tavaratalossa oleellisesti muuttunut.

”Mogadishun murretta ei vieläkään juuri kuule ja vuohipaimen ammattina on yhä näillä leveysasteilla harvinainen, eikä ainakaan käyntimme aikana näkynyt ainoatakaan kamelia tai lentävää mattoa parkissa”, Peltokangas kirjoitti.

Erikoista tässä oli se, että se oli lähes sanasta sanaan sama kuin mistä Peltokangas joutui vuonna 2020 käräjille syytettynä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Siinäkin somepäivityksessä Peltokangas kertoi käyneensä rouvansa kanssa Kärkkäisen tavaratalossa sekä iloitsi siitä, että ”Mogadishun murretta” ei kuulu eikä kameleita ja lentäviä mattoja näy.

Syyttäjän mukaan viittauksella vuohipaimeniin Peltokangas loi mielikuvaa siitä, että turvapaikanhakijat olisivat ihmisryhmänä alempiarvoisia ja heidän kulttuurinsa olisi kauttaaltaan jälkeenjäänyt.

Sekä käräjäoikeus että hovioikeus kuitenkin hylkäsivät Peltokankaan syytteet.

Viikonloppuna Peltokangas sai uusintajulkaisullaan toivomansa reaktion, sillä muun muassa Vantaan kaupunginvaltuutettu Eva Tawasoli (vihr) ihmetteli perussuomalaisten varapuheenjohtajan ”rasistisia terveisiä”.

”Sinua on jo kerran syytetty kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tästä kirjoituksesta, jota hovioikeuskin piti solvaavana. Ja jotenkin koet, että on hyvä idea julkaista se uudelleen, vaikka puolueenne piti olla sitoutunut rasismin vastaiseen toimintaan”, Tawasoli kommentoi Peltokankaalle lauantai-iltana.

Ilta-Sanomien haastattelussa sunnuntaina Peltokangas kiisti, että somekirjoituksessa olisi ollut mitään rasistista. Hän vetosi käräjä- ja hovioikeuden vapauttaviin päätöksiin.

”Kolme tuomaria kahdessa eri asteessa on todennut, että ei ole mitään ongelmaa käyttää näitä sanoja. Suomenkielisiä sanoja käytetään peräjälkeen, ei ole mitään ongelmaa”, Peltokangas sanoi Ilta-Sanomissa.

Hallitusvastuu on lähtökohtaisesti populistipuolueelle hankala, sillä populismin polttoaine on eliitin ja vallankäyttäjien kritisoiminen. Hallituksessa perussuomalaiset kuitenkin ovat mitä suurimmassa määrin vallan kahvassa, joten herrojen haukkumisessa joutuu vähän vääntymään mutkalle.

Noin 15 kuukauden hallituksessa istumisen myötä perussuomalaisten kannatus onkin laskenut noin viisi prosenttiyksikköä. Viimeisimmässä HS-gallupissa se oli 15 prosenttia.

Vastaavasti toisen päähallituspuolueen kokoomuksen kannatus on pysytellyt kutakuinkin samalla tasolla kuin eduskuntavaaleissa 2023.

Perussuomalaisille tämä on ongelma, minkä puolueen puheenjohtaja Riikka Purra myös suhteellisen suoraan ilmaisi perussuomalaisten kesäkokouksessa elokuun lopussa.

”Olemme olleet viimeisen vuoden vähän liian kilttejä”, Purra sanoi puheessaan. Muut perussuomalaiset komppasivat tiedotustilaisuudessa puheenjohtajaa.

”Me ollaan kiltisti ja tunnollisesti noudatettu hallitusohjelmaa, ja viety niitä asioita eteenpäin. Me ei olla pidetty tarpeeksi ääntä”, sanoi eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Jenna Simula.

”Me aiomme olla äänekkäämpiä”, puoluesihteeri Harri Vuorenpää sanoi.

Äänenkäytön lisäämisellä perussuomalaiset tarkoittivat sitä, että he aikovat ”puhua persua” – siis käyttää sitä populistista ja paikoin räävitöntä, jopa rasistista kieltä, josta monet perussuomalaiset ovat vuosien varrella tulleet tunnetuiksi.

Peltokankaan lauantainen julkaisu oli selvästi osa tätä operaatiota.

Päällisin puolin Peltokankaan päätös julkaista uudelleen vanha kohua herättänyt teksti tuntuu kovin väsyneeltä. Mieleen tulee lähinnä joku parhaat päivänsä nähnyt iskelmäartisti, jolta ei enää uusia hittejä synny. Niinpä hän kierrättää vanhoja biisejään uudestaan ja uudestaan.

Peltokankaan julkaisu ei kuitenkaan ole pelkkä kulahtanut best of -hittikokoelma, sillä kyse on perussuomalaisten rakastamasta vink vink -viestinnästä. Tämä kaksoisviestintä on sitä, että samaan aikaan annetaan kaksi ristikkäistä viestiä, joista toinen on suunnattu omille ja toinen suurelle yleisölle. Esimerkkinä vaikkapa se, että poliitikko pahoittelee jotain asiaa julkisuudessa mutta samaan aikaan iskee silmää omille kannattajille – ähäkutti, enpä oikeasti pahoittele asiaa pätkääkään.

Peltokangas tekee juuri tätä. Hän vetoaa käräjä- ja hovioikeuden päätöksiin, että näin saa sanoa. Mutta samalla viestittää omilleen, että ihan samoilla rasistissävytteisillä linjoilla tässä ollaan kuin ennenkin.

Peltokankaan somepäivityksen suunnitelmallisuutta ja kuulumista perussuomalaisten viestintästrategiaan alleviivaa se, että puolueen puheenjohtaja Riikka Purra kiiruhti kommentoimaan Peltokankaan postausta sen kommenttikentässä.

”Kyllä on niin halpaa pensaa, että kameli tulisi kalliimmaksikin?” Purra kirjoitti. Peltokangas oli nimittäin postauksensa lopussa kiitellyt, että bensa maksaa nyt ”euron vähemmän litralta kuin sosialistihallituksen aikana”.

Bensan hinnan päivittely kuuluu ehdottomasti myös perussuomalaisten hittilausuntojen best of-levylle.

Huhtikuussa järjestetään kunta- ja aluevaalit, jotka ovat perussuomalaisille ylipäätään hankalat. Erityisen hankalat ne ovat tällä kertaa, kun hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa ei voi tuttuun tapaan haukkua. Eikä hallitusta voi myöskään syyttää bensan hinnan noususta.

Niinpä vanhoja hittejä tullaan todennäköisesti kuulemaan lähikuukausina vielä paljon lisääkin.

Vaikka perussuomalaiset on tiukasti vallan kahvassa, se yrittää vakuuttaa omiaan siitä, että pohjimmiltaan se on edelleen entisen kaltainen protestipuolue. Vanhan toistaminen ja protestipuolueen esittäminen muuttuu kuitenkin helposti puuduttavaksi. Jotain uuttakin perussuomalaiset joutuvat vielä keksimään.

Tässä asiassa on viime aikoina kunnostautunut perussuomalaisten ryhmänjohtaja Jani Mäkelä, joka viime viikolla haukkui suomalaiset yritysjohtajat. ”Minä en siis pidä suomalaisia yritysjohtajia yhtään minään”, Mäkelä sanoi.

Lausunto oli puhdasta persua. Ja myös jotain ihan uutta. En ainakaan muista perussuomalaisten aiemmin näin suorasanaisesti haukkuneen yritysjohtajia. Saa nähdä löytyykö yritysjohtajien rienaamisesta toivottua hittipotentiaalia.