Näin koronankieltäjien verkostot kurottavat Suomeen (HS 18.12.2021)

📅 2022-08-03T10:52:33.481Z
👁️ 55 katselukertaa
🔓 Julkinen


https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000008441484.html 
---------------
Näin koronankieltäjien verkostot kurottavat Suomeen

Koronarajoitusten vastustajat suunnittelivat Saksassa huippupoliitikon murhaa. HS tapasi poliitikon ja selvitti, miten propaganda ja rokotevastainen liikehdintä leviävät maailmalta Suomeen.
---------------
”On ylitetty raja, jota ei voi sietää.”

Näin sanoo mies, jonka murhan suunnittelusta on juuri otettu kiinni viisi miestä ja yksi nainen. Hän on Michael Kretschmer, 46, saksalainen kristillisdemokraattinen poliitikko ja runsaan neljän miljoonan asukkaan Saksin osavaltion pääministeri. Hän puhuu rauhallisesti mutta pyörittelee samalla vimmatusti maskinsa kuminauhoja sormillaan. Saksassa poliitikoilla on tapana puhua median edessä ilman maskia.

Kretschmer oli keskiviikkona Leipzigissa tutustumassa uuteen rokotuskeskukseen. HS tapasi hänet siellä. Samana päivänä osavaltion pääkaupungissa Dresdenissä poliisi oli kiinniottojen yhteydessä takavarikoinut aseita. Kiinniotetut ovat poliisin mukaan suunnitelleet viestipalvelu Telegramissa Kretschmerin ja muiden Saksin osavaltion hallituksen jäsenten murhaamista.

Saksalaiset tutkivat toimittajat paljastivat suunnitelman viime viikolla soluttauduttuaan viestiryhmään. Kretschmer kertoo, että viranomaisvoimaa on nyt lisätty taistelussa ääriliikkeitä vastaan. Murhasuunnitelman motiivi kertoo tästä ajasta. Syy oli koronavirus, ja tarkemmin sanottuna Saksin osavaltion kiristynyt koronapolitiikka.

Saksissa kaksi rokotusta on saanut vain 59,2 prosenttia väestöstä. Koko Saksan tasolla luku on noin 70 prosenttia, Suomessa 73 prosenttia. Miksi juuri Saksi on ilmapiiriltään niin kuumentunut?

”Meillä on paljon ihmisiä, jotka kuuntelevat haukkuja ja valeuutisia. Olemme saaneet kokea sen katkerasti. Siihen auttavat vain henkilökohtaiset keskustelut”, Kretschmer sanoo. Hänen mukaansa tärkeintä on saada rokotekattavuus kunnolla nousuun. Vasta sitten on aika aloittaa keskustelu kansan jakaantumisesta. Luottamus riippumattomaan tieteeseen ei voi olla mielipidekysymys, hän sanoo.

Saksi on Puolaan ja Tšekkiin rajoittuva, entisen DDR:n alueeseen kuuluva osavaltio. Aggressiivisten koronankieltäjien suuri määrä entisen DDR:n alueella on karvas muistutus siitä, miten jakautunut Saksan kansa on edelleen itä–länsi-jaon jäljiltä. Poliitikkojen suunnitelmat yleisestä rokotuspakosta sekä laajennettu ja kovennettu koronapassi ovat kiihdyttäneet ja raaistaneet protesteja myös muualla Euroopassa.

Saksassa on alettu viime päivinä puhua rokotevastustajien mahdollisesta terroriuhasta. Itävallan kotimaantiedustelu puolestaan luokitteli tänä syksynä rokotekriitikot maan suurimmaksi turvallisuusuhaksi. Aiemmin se oli islamistinen terrorismi.

Itävallassa poliisi takavarikoi toukokuussa koronankieltäjiltä lukuisia ammuksia ja aseita, joilla oli tarkoitus hyökätä poliisia vastaan. Kaduilla näkyvien protestien määrä on kulkenut pandemian aikana aalloissa. Vaikka rokotustahti etenee myös äänekkäimpien kriitikoiden kotimaissa, puhurikin käy taas kovana. Erilaisia protesteja järjestetään käytännössä päivittäin kaduilla kaikkialla Saksassa. Ne ovat usein pieniä, mutta niitä järjestetään paljon ja koordinoidusti.

”Jokainen saa rokotuttaa itsensä, jos tahtoo. Mutta jokaisen pitäisi saada päättää itse”, saksalaista koronapassia, Suomen käytäntöä tiukempaa rajoitusta, vastustava Nadine Fuchs sanoi maanantaina Berliinissä mielenosoituksessa. Esimerkiksi Berliinissä todistus rokotuksesta tai parantumisesta tarvitaan käytännössä kaikkialla paitsi päivittäistavaraliikkeissä. Negatiivista testitulosta ei enää hyväksytä niin laajasti kuin kesällä.

Fuchs ei itse ole ottanut rokotteita. Hän sanoi pelkäävänsä rokotusta, koska hänen mielestään rokotteita ei ole tutkittu tarpeeksi. Hänen rinnallaan mieltä osoittanut Alexander Strobel sanoi, että hänelle kyse on vapaudesta. Strobelkaan ei ole ottanut rokotteita. ”Tätä ei saisi sanoa, mutta tuntuu siltä, että tarvitaan koko ajan uusia rokotuksia, eikä tämä silti lopu”, hän sanoo. Hän sanoo menettäneensä ystäviä rokotekantansa takia mutta aikoo jatkaa mielenosoittamista, kunnes rajoituksista luovutaan. Strobel sanoi käyvänsä joka päivä testissä voidakseen käydä töissä. Saksassa oireettomien koronatestit ovat maksuttomia, ja testikeskuksia on paljon.

Innostaminen mielenosoituksiin ja kiihottaminen viranomaisia vastaan tapahtuu ennen kaikkea Telegramissa. Saksankielisissä Telegram-ryhmissä ei ole vaikeaa löytää aseiden kuvia, väkivallan ihannointia tai yllytystä poliiseja vastaan. Yleistä on myös antisemitismi, kuten juutalaisten salaliiton syyttäminen tilanteesta. Myös Kretschmer kuvataan rokotevastustajien propagandakuvissa usein juutalaisten kipa-päähineessä. Todellisuudessa hän on luterilaisen kirkon jäsen.

Toisaalta ryhmissä verrataan koronarajoituksia natsien valtaannousuun. Antisemitismin vähättely vääristellyillä vertauksilla on Saksassa rikoslain mukaan tuomittavaa. Silti se on jatkunut koronankieltäjien parissa pandemian ensimmäisestä aallosta alkaen.

Saksassa on todettu, että koronankieltäjien ja rokotevastustajien propagandaa operoidaan Venäjältä käsin. Saksa sulki Venäjän valtion median RT:n Youtube-kanavan syyskuussa. Facebookista suljettiin elokuussa ryhmiä, joissa saksalaiset ”Querdenker”-liikkeen (suom. poikittaisajattelu) jäsenet levittivät sanomaansa.

Toisin kuin monet muut sosiaalisen median alustat, viestipalvelu Telegram ei ole ryhtynyt suitsimaan koronavirukseen liittyvää viestintää. Niinpä rajoitusten ja rokotusten vastustajat viihtyvät erityisesti siellä. Nyt saksalaispoliitikot haluavat, että Telegramia aletaan rajoittaa. Telegram sallii jopa 200 000 käyttäjän kokoiset ryhmät, jotka vellovat hyvin vapaasti. Rajoittamisen käytännön mahdollisuudet ovat vielä epäselviä.

Saksan koronankieltäjien sanoma on levinnyt verkossa myös Suomeen. HS:n selvitysten perusteella koronankieltäjien viestit toistuvat täysin samanlaisina saksaksi ja suomeksi. 

Yksi esimerkki toistuvuudesta on saksalainen juristi Reiner Füllmilch. Hän on perustanut Saksaan ”koronatutkintakomitean” ja ajaa asiasta joukkokannetta. Füllmilch väittää koronapandemiaa huijaukseksi. Hänen englanninkielisellä Telegram-kanavallaan on yli 93 000 ja saksankielisellä lähes 150 000 seuraajaa. Koska Füllmilchin tulkinnan mukaan kyseessä on rikos ihmisyyttä vastaan, hänen kannattajansa puhuvat joukkokanteen toivotuista seurauksista seuraavana Nürnbergin oikeudenkäyntinä.

Toiminnassa on jälleen ilmeinen viittaus natsismiin ja oman toiminnan oikeutukseen sen kautta. Toisen maailmansodan päätteeksi natsijohtajia tuomittiin kuolemaan Nürnbergin kaupungissa, josta oikeudenkäynti sai nimensä. Füllmilchin puheita ja esityksiä on käännetty myös suomeksi. Niitä levittävät muiden muassa Koronarealistit-sivusto ja ylivelkaantuneita auttava Velallisten tuki ry.

Toinen esimerkki ajatusten leviämisestä Suomeen on kansainvälinen, englanninkielinen koronarajoituksia ja -rokotuksia vastustava Worldwide Demonstration (WWD) -liike. Verkosto julistaa Telegram-kanavallaan: ”Yhdessä me voitamme! Tekosyitä ei ole enää ole! Kaikkien on lähdettävä yhdessä kadulle, nyt!”

Verkoston juuret ovat Saksan Kasselissa, jossa se perustettiin 24. helmikuuta 2021, kertoi asiaa tutkinut Logically-sivusto keväällä. 

Logicallyn havaintojen mukaan 28. helmikuuta perustettiin myös Suomen ensimmäinen WWD-sivusto. Edellisenä päivänä Suomessa oli osoitettu mieltä koronarajoituksia vastaan muutenkin, käy ilmi esimerkiksi Koronarealistit-nimiseltä sivustolta. ”Koronarealistien” sivusto on perustettu tammikuussa. Pian se jo mainosti WWD-liikkeen ensimmäistä mielenosoitusta. Sivustolla neuvotaan myös Kasselista käynnistyneen Die Weiße Rose -liikkeen kampanjan pariin.

Ensimmäiseen Kasselin mielenosoitukseen maaliskuussa saapui Deutsche Wellen mukaan noin 20 000 ihmistä. Poliisi käytti vesitykkiä tapahtuman hajottamiseen. Maailmalla WWD-liike levisi kuin tuli kuivassa metsässä: tapahtumia oli maaliskuussa jo noin 40 maassa, myös Suomessa.

Kymmenientuhansien ihmisten mielenosoituksia on sittemmin nähty Euroopassa lukuisia. Suomessa WWD-liikkeen mielenosoituksia järjestetään samaan aikaan kuin muualla maailmassa, mutta osallistujamäärät ovat jääneet pienemmiksi. Seuraava mielenosoituspäivä on tammikuun lopulla.

WWD-liikkeen laajuutta on hankala hahmottaa, sillä samoille mielenosoituspäiville järjestävät omia tapahtumiaan muutkin. Yksi liike vastustaa viranomaisten korruptiota, toinen Suomen EU-jäsenyyttä, kolmas jotain muuta.

Jo ennen WWD-liikettä Suomessa toimi ainakin Vapauden puolesta -niminen verkosto, joka perustettiin vuoden 2020 syksyllä. Se on järjestänyt jokseenkin hippihenkisiä mielenosoituksia, joissa on puhuttu, tanssittu ja halattu – varsinkin silloin, kun koronarajoitukset ovat painottaneet turvavälien tärkeyttä. ”Yhteys WWD:hen tuli helmikuun lopussa 2021, sähköpostiviestillä tuttujen kautta, jossa kyseltiin mielenosoituksien järjestäjiä ympäri maailmaa”, kertoo yhdistykseksi järjestäytyneen Vapauden puolesta -liikkeen yhdistyksen puheenjohtaja Christoffer Weiss HS:lle. 

Weissin mukaan Vapauden puolesta -liikkeen mielenosoituspäivä oli jo syksyllä päätetty samalle päivälle kuin WWD:n lähtölaukauksena pidetty maaliskuun 20. päivä. ”Tämä päivä valittiin astrologisesti merkittävän kevätpäiväntasauksen vuoksi. Missään vaiheessa, ei ennen maaliskuun mielenosoitusta tai sen jälkeen, minua tai Vapauden puolesta -liikettä ole ohjattu ulkomailta.”
Suomessa koronarajoituksia vastustavaan liikehdintään liittyvä joukko on pieni, mutta toimet ovat kokoa näkyvämpiä, sanoo suojelupoliisin viestintäpäällikkö Milla Meretniemi HS:lle.

Rajoitus- ja rokotevastainen liikehdintä on kansainvälistä, Suposta sanotaan. ”Myös suomalaiset toimijat ammentavat laajasti materiaalia kansainvälisestä liikehdinnästä, mutta yhteyksiä yksittäisiin maihin emme voi kommentoida.”

Koronarajoituksiin liittyviä levottomuuksia on nähty useissa Euroopan maissa pandemian aikana. Niissä on loukkaantunut paljon poliiseja, ja myös median edustajien kimppuun on hyökätty. Toistaiseksi koronatoimien vastustukseen liittyvät lieveilmiöt ovat Suomessa olleet lähinnä yleiseen järjestykseen liittyviä eli poliisin vastuulla, Supo huomauttaa.

”Suomessa vastakkainasettelu ei ole toistaiseksi ollut yhtä jyrkkää kuin Keski-Euroopassa, ja rajoituksia ja rokotteita vastustavien joukko on verrattain pieni. Yksittäinen henkilö voi kuitenkin Suomessakin inspiroitua radikaalista ajattelumaailmasta esimerkiksi verkossa.”

Tällaista on jo tapahtunutkin. Äärimmäinen esimerkki löytyy huhtikuulta 2020. Tuolloin verkossa levisi salaliittoteoria siitä, että koronavirusta levittävät tai sen leviämistä edistävät 5g-mobiiliverkkojen tukiasemat. Tukiasemia sytytettiin palamaan ainakin Ruotsissa, Hollannissa ja Belgiassa. Eurooppalaisista tuhopoltoista kului aikaa noin viikko, kun teleliikennemasto sytytettiin palamaan myös Pohjanmaalla. Poliisi tutki asiaa törkeänä tuhotyönä.

Loppukesästä varsinkin Puolassa, Ranskassa ja Britanniassa useita rokotuspisteitä töhrittiin ja yritettiin polttaa. Suomessa rokotuspisteet saivat jäädä rauhaan, mutta koulujen alkaminen elokuussa ja päätös laajentaa koronarokotusten jakamista 12–15-vuotiaille sai vastustajat kääntämään huomionsa kouluihin. Turussa vastustajat jakelivat propagandaa koulujen edustoilla, ja Helsingissä poliisi otti kiinni kolme rokotevastustajaa, jotka yrittivät sisälle kouluun häiriköimään. 

Suomen tapahtumat ovat kiistatta pientä moneen muuhun maahan verrattuna. Kreikassa rokotevastustajien ryhmä oli tekevinään koulun rehtorille jonkinlaisen kansalaispidätyksen, laittoi rehtorin käsirautoihin ja pakotti autoon oppilaiden nähden. Heitä epäillään nyt sieppauksesta. Koronankieltäjät ovat suunnitelleet kampanjoimista koulujen läheisyydessä nyt myös Saksassa, jossa ryhdyttiin tällä viikolla rokottamaan 5–11-vuotiaita.

Suomessa koronarajoituksia ja -rokotteita vastustaa suojelupoliisin mukaan kirjava porukka, jossa on mukana hyvin eri ajatusmaailmoja edustavia ihmisiä.

Vapauden puolesta ry:n puheenjohtaja Christoffer Weiss on ammatiltaan tapahtumanjärjestäjä. Joulukuussa hän järjesti omat tantra-aiheiset pikkujoulut. Seuraavana päivänä hän järjesti samassa paikassa Vapauden puolesta -verkkolähetyksen, jonka teema oli “pyhä seksuaalisuus”. Verkkolähetystä mainostettiin liikkeen kanavalla, eikä lähetyksen seksuaalisuusteema saanut varauksetonta kannatusta. Weiss painottaa, että Vapauden puolesta on asioiden puolesta, ei niitä vastaan. Kaikki Vapauden puolesta -mielenosoitukset on Weissin mukaan järjestetty virkavallan ohjeiden mukaan ja hyvässä yhteistyössä poliisin kanssa.

Weiss on käynyt tekemässä verkkolähetyksiä WWD:n ja muidenkin koronarajoituksia vastustavien mielenosoituksista. Tässäkin riittää tasapainoteltavaa. ”Olen tuntenut, että joissain tapahtumissa sisältö on ollut yhdistyksen arvojen vastaista. Koska emme voi täysin allekirjoittaa kaikkea, mitä tapahtumissa on sanottu, niin haluan, että Vapauden puolesta ottaa etäisyyttä näihin tapahtumiin jatkossa.”

Vapauden puolesta -liikkeen sivuilla sanotaankin, että ”ylläpitäjät muodostavat uskontoon, politiikkaan, kultteihin ja ääriliikkeisiin sitoutumattoman ryhmän itsenäisesti ajattelevia ihmisiä, joita yhdistäviä arvoja ovat rakkaus, vapaus ja itsemääräämisoikeus”.

Gallupeista tiedetään, että koronarokotuksiin suhtautuvat kaikkein kielteisimmin perussuomalaisten äänestäjät, mutta perussuomalaisetkin on aiheen suhteen jakautunut ja erottanut puolueesta ankarimmin vastustusta lietsovan Ano Turtiaisen.

Suojelupoliisin mukaan rajoitusten ja rokotusten vastainen liikehdintä ei ole saanut Suomessa laajemmin kaikupohjaa. Rokotemyönteisyys ja luotto terveysviranomaisiin on hyvällä tasolla. ”Suojelupoliisi seuraa kuitenkin ilmiötasolla, kehittyykö koronatoimiin liittyvä liikehdintä kansallista turvallisuutta vaarantavaksi. Tällä hetkellä näin ei ole”, sanoo viestintäpäällikkö Milla Meretniemi.

Esimerkkejä koronarokotusten ja -rajoitusten vastustajien kääntämästä propagandasta.

Suomessa vastustajien verkostot järjestäytyvät sekä Facebookissa että viestipalvelu Telegramissa. Mielenosoitusten lisäksi ne perustavat myös omia adresseja, kansalaisaloitteita ja erilaisia verkkosivuja sekä liimaavat tarroja. Tarrat ovat kansainvälisesti organisoitua toimintaa, ja verkostoja toimii paitsi Saksassa, myös useissa muissa Euroopan ja maailman maissa.

Tarrat nousivat julkiseen keskusteluun aiemmin joulukuussa, kun MTV kertoi, että tavaratalo Kärkkäinen on keväästä asti antanut tarrakanavalla jaetulla koodilla alennuksen tarratulostimista. Perustaja Juha Kärkkäinen tunnetaan rokotevastaisista ja muista radikaaleista mielipiteistään. Kärkkäinen tarkensi keskiviikkona, että tarratulostimia oli myyty alle 30 ja alennus oli yleisesti koronarajoituksien vastustajille.

Suomessa tarrojenlevittäjien kanavaa selaamalla käy nopeasti ilmi, että tarroja on liimattu viime päivinä esimerkiksi Helsingin ja Riihimäen väliä kulkevaan R-junaan ja Huittisten kaupungintalolle. Telegramissa toimivat propagandanlevittäjät kääntävät ja tuottavat propagandatarroja. Asiaan vihkiytyneillä kanavilla jaetaan pohjia, joihin tekstit voi vaihtaa oman kohdemaan kielelle.